Мубарак на съд за убийство на протестиращи 25.05 | 09:39

Смъртна присъда грози бившият президент на Египет

От Андриян Георгиев

Вчера египетски прокурор заяви, че Хосни Мубарак ще бъде призован в съда по дело за убийството на протестиращи и може да получи смъртна присъда, като с това се преустановиха спекулациите, че управляващите военни биха спестили публичното унижение на бившия египетски лидер, предава "Ройтерс".

Припомняме ви, че Мубарак беше свален от власт на 11 февруари след масови демонстрации, които настояваха да напусне поста си след 30 години начело на Египет.

Сега бившият президент е разпитван за неговата роля в действията на властите по време на тези демонстрации, които доведоха до убийството на повече от 800 демонстранти. Мубарак е разследван и за корупция.

Прокурорът по делото заяви още, че Мубарак, който е задържан под стража в болница в курорта Шарм ел-Шейх на Червено море, би могъл да бъде изправен пред съда по обвинения за предварително замислени убийства. Това престъпление в Египет се наказва със смъртна присъда.

Случващото се в Египет, страната с най-голямо население в Арабския свят, може да има отзвук в целия регион, който беше разтърсен от подобни на египетските протести и вълнения. Даването под съд на Мубарак за такива обвинения може да доведе до верижна реакция и останалите лидери в региона също да бъдат подведени под съдебна отговорност, коментират анализатори.

Двамата синове на Мубарак Алаа и Гамал, които много наблюдатели вярваха, че са били подготвяни да наследят властта от баща си, също ще бъдат изправени пред съда по същите обвинения, заявиха още от Прокуратурата в страната.

Решението на египетската прокуратура беше разгласено дни преди планирана нова масова демонстрация на площад "Тахрир" в Кайро, центърът на египетските вълнения. Граждански активисти призоваха гражданите на голям протест в петък, за да притиснат властите за по-бързи реформи, както и за публичен процес на Мубарак и други важни фигури от предишната египетска власт.

От най-организираната политическа група в страната "Мюсюлманско братство" заявиха, че решението на прокурорите е било очаквано и изразиха учудването си, защо е отнело толкова много време преди съдебните власти да предприемат тази стъпка.

Фактът, че Мубарак все още се намира в болница, а не в затвора, кара мнозина египтяни да си мислят, че властващите в момента военни защитават един от тях, защото преди да стане президент Мубарак е бил главнокомандващ на въздушните сили.

От армията отрекоха тези внушения и настояха, че съдебното дело на Мубарак и неговите синове е в ръцете на египетския съд.

Водещи

Най-четени