Хосни Мубарак остана без партия 16.04 | 18:23

Административният съд разформирова Национално-демократичната партия

От Елена Коцева

Висшият административен съд в Египет постанови разформироването на Национално-демократичната партия - бившата управляваща партия в страната, съобщава агенция Новости.
Това беше едно от главните искания на опозицията, свалила президента Хосни Мубарак.

Според съдебното постановление имуществото на партията на Хосни Мубарак също ще бъде конфискувано. Решението от днес е окончателно и не подлежи на обжалване.

Опозицията продължи да настоява Националната демократическа партия да изчезне от политическото пространство дори и след смяната на властта.
Причина за това е, че и след падането на Мубарак тя остана влиятелен фактор в политическото пространство и можеше да възстанови част от позициите си на предстоящите избори през септември.

Решението на съда показва, че военните в Египет са започнали значително по-бързо да реагират на исканията на обществото, след като напрежението в страната се повиши значително през последните месеци.

Опозицията обвини Преходния военен съвет, че защитава бившия президент и обкръжението му, а на площад "Тахрир", който се превърна в арена и на предишните протести, отново започнаха да се събират демонстранти.

Съратниците на Мубарак контролираха в продължение на десетилетия политическия живот в Египет чрез изборни машинации и законодателство, изискващо на практика всяка нова партия да бъде одобрена от управляващите.

В момента обаче бившият лидер на Египет, неговите синове и съратници се намират в ареста по обвинения в корупция и злоупотреба с власт. 

Междувременно СиЕнЕн съобщи, че Хосни Мубарак, който бе приет със сърдечна криза в болница, е бил прехвърлен във военен обект, разположен в столицата Кайро.

Новият лидер на Национално-демократичната партия Талаат Садат заяви преди решението на съда, че със забраната на партията му би се нарушило политическото равновесие в страната.

Водещи

Най-четени