Не се знае кой е обстрелвал най-голямото нефтено находище в Либия 07.04 | 16:31

Противници на Кадафи обвиниха Алианса в бездействие и бюрократизъм

От Елена Коцева

Представител на либийския петролен оператор Arabian Gulf Oil Company (AGOCO) опроверга изявлението на официалните власти на страната, че най-голямото находище в страната "Сарир" е било обстрелвано от британските ВВС.

При нападенията са загинали трима охранители на обекта, а няколко работника са били ранени. Има нанесени нарушения по тръбопровода, който доставя гориво за пристанището.

Представителят заявява, че силите на Муамар Кадафи са извършили нападението. Подробности обаче не се дават.
От Лондон отхвърлиха обвиненията.

В четвъртък силите на НАТО са нанесли по грешка въздушен удар по позиция на въоръжени части на противниците на режима на либийския лидер Муамар Кадафи, съобщи Би Би Си

Жертва на нападението са станали най-малко 13 души, като лекари от болницата в контролирания от опозицията град Аждабия потвърдиха информацията. В сряда командващият силите на либийската опозиция разкритикува НАТО заради забавяния в реакцията и ненавременно оказване на помощ на опозиционните сили.

Военната операция на НАТО в Либия стартира на 19 март и до този момент не е ясен много изхода от кризата в северноафриканската държава, която продължава от средата на януари месец.

Вчера противниците на Кадафи обвиниха Алианса в бездействие и бюрократизъм. Според тях силите на НАТО са намалили драстично интензивността на ударите по силите на либийския лидер. Така възможността за някакво разрешение се отлага във времето.

Очаква се международната контактна група за Либия да се събере на 13 април в катарската столица Доха, съобщи от своя страна френският министър на външните работи Ален Жюпе.

В момента Франция се опитва да убеди Африканският съюз да има свой представител на срещата в Катар през следващата седмица, след като съюзът не взе участие в международната конференция в Лондон на 29 март.

Водещи