Новата опозиция в Сирия иска международно признание и оръжия 13.11 | 17:57

Сирийска национална коалиция бе сформирана в неделя с лидер Моуаз Алкхатиб

От Владислав Рашков

Новият лидер на опозицията в Сирия Моуаз Алкхатиб призова европейските държави да признаят новата Сирийска национална коалиция, която беше сформирана след седмица преговори между всички опозиционни структури в катарската столица Доха.

Алкхатиб се обърна към Стария континент да отпусне финансови средства, с които да се продължат сраженията за свалянето на сирийския президент Башар Асад от власт.

Към момента обаче Франция и Великобритания искат допълнително гаранции, че новият съюз ще получи подкрепата на гражданите в близкоизточната страна, пише Reuters.

"Когато получим политическо признание, това ще ни позволи да действаме като правителство, което ще ни осигури оръжия. Така ще си решим проблемите", каза Алкхатиб.

Новата обединена опозиция беше избрана в неделя (11 ноември), след като без възражения беше гласуван за лидер Моуаз Алкхатиб. Той е бивш имам, известен с критиката си към властта още от самото начало на размириците в Сирия. Бил е арестуван няколко пъти, като най-накрая бяга Египет.

В новия опозиционен блок фигурират 60 члена, като само 22 от тях са представители на Сирийския национален съвет, който беше основната противопоставяща се структура срещу Асад досега. Но тя търпеше много критики заради действията си зад граница.

След обявения нов съюз шест страни от Залива и страните от Арабската лига бяха официално признати.

Проблемите за сирийския народ все пак остават задълбочени. Над 120 хил. души са прекосили границата с Турция, докато други остават на произвола на събитията, продиктувани от двата враждуващи лагера.

Многократното призоваване на съседна Турция да бъде гласувана резолюция, с която да се предприеме военна офанзива срещу Асад, е спирана с вето в Съвета за сигурност от постоянните членки Китай и Русия. Пекин поддържа становището, че проблемът трябва да бъде решен чрез мирни преговори, докато Москва оспорва осъждането, което се дава на Башар Асад и също настоява за мирни преговори.

Сирийският конфликт започна през март 2011 г., като засега е отнел живота на над 30 хил. души.

Наскоро президента Асад каза, че няма да напусне страната и че ще умре в нея.

Водещи

Най-четени