Ню Йорк въведе по-строг контрол върху оръжията 15.01 | 20:05

Законът се приема месец след касапницата в началното училище в Нютаун

От Владислав Рашков

Ню Йорк стана първият щат, който прие закон, ограничаващ продажбата на оръжия, пише в. Washington Post. В него се предвижда забраната хора с психически заболявания да притежават огнестрелно оръжие.

Мерките се прокарват месец след трагедията в градчето Нютаун, щата Кънектикът, където 28 души станаха жертви на безразборна стрелба в начално училище. В касапницата бяха убити двадесет деца, а стрелецът отне живота на майка си преди той самия да бъде убит.

Новите мерки предвиждат големи ограничения на продажбата на муниции и огнестрелни оръжия.

"Това не касае отнемането на нечие право, ами опазването на обществото. Днес правим това, което всеки останал щат в тази страна трябва да направи", каза сенатор Джефри Клайн.

Според новите правила пушки от типа, който бе използван в Нютаун трябва да бъдат регистрирани, след като бъдат закупени. Продажбите на оръжия на частни лица вече ще стават посредством дилър.

Освен това гражданите на щата няма да могат да си пазаруват огнестрелни оръжия в интернет. При купуване на оръжие от магазин купувачът вече ще може да се снабдява само със седем патрона. Досега бе възможно да се купуват 10.

Сред поправките се предвижда и по-високи присъди на стрелците, които убият някого без предупредителен изстрел.

Законът мина с одобрението на 43-ма сенатори срещу 18, гласували против. Той бе приет от всички демократи и с подкрепата на част от републиканците. Първите и преди са предлагали подобни стъпки, но те са били блокирани от републиканците.

Водещи

Най-четени