ООН призова за спиране на огъня в Ивицата Газа 19.11 | 17:34

86 палестинци и трима израелци са загинали от началото на конфликта

От Ралица Стоянова

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова за незабавно прекратяване на непрекъснатия огън от Израел в Ивицата Газа, след като конфликтът продължава вече шести ден. Той заяви, че ще посети Кайро, за да се присъедини към преговорите за евентуално примирие.

Неделя беше най-кървавият ден от началото на операцията, наречена "Стълб на отбраната”, след като Израел се насочи към домовете на бойци на "Хамас".

Осемдесет и шест палестинци и трима израелци са загинали от началото на операцията. Ивицата Газа е обстрелвана по море и въздух, докато бунтовниците на "Хамас" изстрелват ракети с малък обсег, пише Econ.bg.

Палестинските източници съобщават, че 18 души са били убити при внезапни нападения. Според тях една ракета, изстреляна от Газа към Израел, се е взривила през нощта, но след възобновяването на ракетния обстрел засега няма съобщения за жертви или щети.

От израелската армия заявиха, че са насочили атаката си от тази нощ срещу 80 обекта, включително сгради, използвани от бунтовниците, складови съоръжения за оръжия и полицейски станции, с което общият размер на засегнатите обекти стават 1350 от 14 ноември 2012 г. досега.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в неделя, че е готов да разшири операцията. Израел е мобилизирал в армията около 75 000 души от запаса.

Египетският президент Мохамед Морси каза, че евентуална наземна инвазия на израелската армия ще има "сериозни последици". Според Морси нито Египет, нито "свободният свят" ще приемат подобни действия.

Арабската лига, която се събра на извънредно заседание в Кайро в неделя, във вторник ще изпрати в Газа делегация от външните министри на страните, участнички в лигата.

Вчера израелските власти поставиха 36-часов ултиматум на палестинското движение "Хамас", след изтичането на който, ако от Ивицата Газа не бъде прекратен ракетният обстрел, Израел ще разшири своята военна операция.

Най-четени