Откриха E.coli и в поток край Франкфурт 19.06 | 09:48

Бактерията причини смъртта на 39 души до този момент

От Деляна Петкова

Бактерията Ешерихия коли, която причини смъртта на най-малко 39 души, е била открита в поток близо до Франкфурт, предаде Франс прес, като се позова на регионалните власти.

Според министерствата на околната среда и на здравеопазването на западната германска провинция Хесен, където се намира градът, няма опасност от заразяване на питейната вода в района, пише БТА.

Причините за попадането на Ешерихия коли в потока не са изяснени, макар че властите не изключват източникът да е близка пречиствателна станция.

Бактерията причини смъртта на 38 души в Германия и един в Швеция. Германските власти идентицифираха миналата седмица като източник на заразата кълнове на бобови култури.

Припомняме ви, че от средата на май смъртоносен щам на бактерията Ешерихия коли се появи в германския град Хамбург. Първоначално източник като източник на заразата бяха посочени биокраставици от испански производители.

По-късно краставиците бяха реабилитирани, а европейските производители ще получат компенсации за нанесените щети от заразата.

Съветът на министрите на земеделието на ЕС одобриха бюджет е в размер на 210 млн. евро, но конкретните параметри на помощта ще бъдат гласувани през юли и тогава ще стане ясно каква сума ще си поделят производителите на зеленчуци като компенсация за загубите си.

Водещи

Най-четени