Още днес Гърция може да има правителство 19.06 | 10:27

Продължават експресните преговори в Атина в търсене на коалиция

От Олга Андреева

В сгъстено темпо продължават и днес разговорите за сформиране на коалиционен кабинет в Гърция, като според мнозина е възможно това да бъде постигнато и в рамките на деня.

Вчерашните срещи на лидера на Нова демокрация Андонис Самарас, на когото е връчен проучвателният мандат за съставяне на кабинет, доведоха до известен напредък.

Той получи категоричен отказ за сътрудничество от втората по изборни резултати политическа сила – коалицията на радикалната левица "Сириза", чийто лидер Алексис Ципрас беше категоричен, че остават в опозиция, както и, че няма да приеме проучвателния мандат, който се полага на партията му.

Очакван отказ получи Самарас и от Панос Каменос, лидер на малката дясна партия Независими гърци. Фотис Кувелис от Демократичната левица все още не е съвсем категоричен в подкрепата си, за него е важен въпросът кой ще бъде премиер на бъдещия кабинет.

Успокоение и надежди, че днес ще има споразумение за кабинет донесе вчерашната среща между някогашните основни противници на политическата сцена – лидерите на Нова демокрация и ПАСОК. Сега Самарас и Венизелос са на път да си стиснат ръцете за коалиционно правителство, в което е напълно възможно лидерът на социалистите да поеме ключов икономически пост.

"Та неа" посочва, че ключова за успеха на преговорите се смята именно позицията на Демократичната левица, тъй като в момента в самата ПАСОК има сериозни резерви за сформиране на кабинет само с Нова демокрация.

За финализиране на преговорите днес вероятно ще се състои среща при президента Каролос Папуляс между лидерите на Нова демокрация, "Сириза", ПАСОК и Демократичната левица.

Междувременно натискът отвън за максимално бързо сформиране на кабинет продължава. След като Гърция беше похвалена за направения избор, който я оставя в европейската икономическа зона, сега се появиха твърдите сигнали Атина да не очаква никакво предоговаряне на условията по кредитните споразумения.

От Мексико Ангела Меркел не пропусна да повтори, че Гърция трябва да спази ангажиментите си и, че е задължително съвсем скоро в Атина отново да пристигне екип представители на тройката кредитори (Европейската централна банка, МВФ и ЕС).

Медиите в Гърция обаче посочват, че Самарас възнамерява да поиска от международните кредитори удължаване на срока за изпълнение на строгите условия на кредитното споразумение с две години, до 2016 г.

Американското правителство пък видя "големи възможности" за предоговаряне на условията по гръцката програма за икономическо хармонизиране при задължително прилагане обаче на необходимите реформи. От срещата на върха на Г-20 в Мексико заместник-министърът на финансите на САЩ Лаел Брейнард заяви: "Мисля, че има големи възможности, така че двете страни (Гърция и кредиторите ѝ) да седнат на една маса."

Дали действително ще бъде постигнато някакво облекчаване на строгите условия по меморандумите за отпускане на заеми на Гърция или това са само приказаки, целящи да приспят готовността за нови протести на гръцкия народ, предстои да видим.

Водещи