Папа Франциск: Пазете себе си и всичко, създадено от Бог 19.03 | 11:48

Франциск помоли миряните да се молят за него и да пазят жив Исус в сърцата си

От Христина Рафаилова

Да бъдем пазители на божите дарове и на всички около нас. За това призова папа Франциск в проповедта си след интронизацията си.

Франциск заяви, че трябва да обичаме и уважаваме всяко едно създание около нас.

Трябва да пазим себе си, хората, да се грижим за всички, за всеки един човек, добави още той.

Според него особена грижа трябва да полагаме за слабите и крехките, за децата  и възрастните, както и за тези, "намиращи се в периферията на сърцата ни".

"Съпрузите се пазят взаимно, след това пазят децата си, в един момент децата се превръщат в пазители на своите родители", добави той.

Папата поиска от вярващите да запазят Исус жив в сърцата си, както и всичко направено досега.

Той призна, че в човешката история винаги има моменти, в които властва смъртта. Според него, ако не се грижим за създаденото, разрушението си пробива път. 

Моля всички, нека да бъдем пазители на даденото, на природата, да не оставяме следи от смърт и унищожение по пътя си, каза Франциск. Той призова да си спомним, че надменността и омразата омърсяват света. 

Главата на Римо-католическата църква поиска да не се страхуваме от добрината, дори и от слабостта. "Да се грижим и да пазим – значи да сме добри и мили", добави той. 

Относно поста, който пое, Франциск каза, че властта на папата минава през службата. Според него главата на католическата църква трябва да управлява със смирение и вяра.

Папата подчерта, че служителите на светата обител трябва да дават надежда на хората, когато "небесата са сиви"

В края на проповедта си той помоли вярващите да се молят за него. 

Водещи

Най-четени