Папата ядоса мафията, тя се кани да го ликвидира 14.11 | 19:00

Франциск си навлякъл гнева на босовете заради борбата с корупцията

От Христина Рафаилова

Италианската мафия искала да посегне на най-светия човек на земята – папата. Заради опитите му да пресече корупцията във Ватикана Франциск се превърнал в мишена за гангстерите. 

Това твърди един от най-активните в борбата с мафията адвокат Никола Гратери, цитиран от Guardian. Юристът "се бори" срещу небеизвестния клан Ндрангета. 

Според негов стремежа си да превърне Ватикана в място на прозрачността, главата на Римо- католическа църква си е навлякъл гнева на най-влиятелните фамилии от подземния свят.  Причината за това била, че до сега мафиотите въртели добър бизнес с корумпираните представители на църквата. 

"Франциск "демонтира" центровете на икономическо влияние във Ватикана", твърди адвокатът. 

"Ако подземните босове имат възможност да се отърват от папата, те няма да се поколебаят", твърди Гратери. Той обаче не знаел дали организираната престъпност в момента има нужните позиции, за да предприеме подобна стъпка. Юристът подчертава, че групировките могат да станат изключително опасни за живота на Светия отец. 

Още с възкачването на светия престол Берголио се обяви за повече аскетизъм в църквата. Той се зае да реформира банката на Ватикана, за която от години се смята, че е канал за пране на парите на мафията. 

През тази седмица полицията в Италия затвори луксозен хотел в Рим, собственост на Ндрангета, закупен от религиозен орден. 

В своя проповед главата на Римокатолическата църква се изказа остро срещу корупцията и даде съвет какво да се прави с хората, замесени в подобни практики. Той използва цитат от Библията: "Такива хора трябва да бъдат хвърлени в морето с воденичен камък на шията", заяви той. 

"Мафията, която инвестира и пере пари, е тази мафия, която забогатя заради доброто си съглашателство с църквата", заяви Гратери. 

Водещи

Най-четени