Предмет под влака може да е причинил трагедията в московското метро 17.07 | 12:05

Засега основната версия е неизправен стрелочен механизъм

От Антония Михайлова

Независими технически експерти, привлечени в разследването на катастрофата в московското метро, където загинаха 23-ма души, смятат, че вероятно причина за дерайлирането е било наличието на някакъв предмет под дъното на влака, пише "Коммерсант".

Официалната версия, по която се работи засега, е неизправен стрелочен механизъм, както съобщи вчера Следственият комитет.

Във вторник (15 юли) при най-голямата за цялата история на московския метрополитен катастрофа дерайлираха три вагона от влак в отсечката между станциите "Парк победы" и "Славянски булевард". Загинаха 23-ма души, повече от 150 бяха ранени.

Следствието смята, че аварията може да се е случила поради това, че тримилиметрова тел, която крепяла стрелката, се е скъсала. Във връзка с това са задържани двама заподозрени служители на метрополитена.

По данни на "Коммерсант", на съвещание при зам.-кмета по строителството в сряда за първи път прозвучала новата версия за инцидента. При оглед на местопроизшествието експертите открили множество пресни пукнатини в бетона между релсите на около 50 метра от мястото, където е започнало излизането вагоните от релсите.

Така се появило предположение, че влакът може да е катастрофирал поради това, че някакъв предмет се е оказал по време на движение под дъното му, твърди изданието.

Водещи

Най-четени