Путин иска безвизов режим с ЕС, мълчи по въпроса със Сирия 05.06 | 10:24

Руският президент желае по-тясно търговско сътрудничество с ЕС

От Ивайло Ачев

Руският президент Владимир Путин поиска от ЕС по-бърз напредък по въпроса с осигуряването на безвизов режим между Съюза и Русия и отделно заяви, че Брюксел ще трябва да приеме идеята за икономически съюз между бившите републики на СССР, предаде Reuters.

По време на първата среща на високо ниво между Русия и ЕС откакто Путин стана отново президент на Русия, новият руски президент даде ясен знак, че желае по-тясно търговско сътрудничество с Европейския съюз. Путин поиска нов пакт в тази област, който да е изготвен на базата на "прагматичен и бизнес подход, без идеологически и други стереотипи". Според него символ на партньорството ще е безвизовият режим, който "е знак за доверие между две страни".

През тази година Русия влиза в Световната търговска организация (СТО), но ЕС желае Кремъл да свали някои митнически бариери пред руския пазар за европейските компании и да намери начин да ограничи корупцията.

По отношение на горещия въпрос за Сирия Путин беше крайно лаконичен и не направи никакъв коментар. Той каза само, че въпросът е бил обсъден заедно с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и президента на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, но не уточни какво е било говорено и до какво решение са стигнали лидерите.

Путин засегна и въпроса с демокрацията и защитата на човешките права в Русия, като конкретен пример за пореден път беше даден с двете присъди за финансови измами срещу бившия собственик на "Юкос" Михаил Ходорковски. Руският президент каза, че след като Съдът по правата на човека се произнесе по въпроса и потвърди, че няма доказателства за политически мотиви по присъдите срещу Ходорковски, то няма и смисъл тази тема да се повтаря отново и отново.

Все пак Херман Ван Ромпой поиска от Путин да обърне повече внимание за защитата на правата на човека и да почерпи от европейския опит.

Водещи

Най-четени