Разкриха източника на вълната от хакерски атаки напоследък 03.08 | 08:58

Най-вероятно зад кибератаките стои китайската държава

От Андриян Георгиев

Експерти по информационна сигурност са разкрили най-голямата серия от кибератаки, случвала се някога, включваща проникването в мрежите на 72 организации, включително Организацията на обединените нации, правителства и компании от цял ​​свят, съобщава агенция "Ройтерс".

От компанията McAfee, занимаваща се със защита на компютърни системи, която е разкрила проникванията, са посочили, че допускат, че е имало един "държавен актьор" зад хакерските атаки, но отказаха да го назоват, макар че експерт по киберсигурност е посочил пред "Ройтерс", че доказателствата сочат към Китай.

Дългият списък на жертвите от 5-годишната хакерска кампания включва правителствата на САЩ, Тайван, Индия, Южна Корея, Виетнам и Канада; Асоциацията на югоизточните азиатски държави (АСЕАН); Международния олимпийски комитет; Световната антидопинг агенция, както и внушително количество от компании – от компании във военната промишленост до високотехнологични фирми.        

Според Джим Луис, експерт по кибернетична сигурност в Центъра за  стратегически и международни проучвания, много от откраднатата информация е от особен интерес за Китай, което насочва подозренията именно към Пекин.

Например проникването в системата на МОК и на няколко национални олимпийски комитета било извършено преди Олимпиадата в Пекин през 2008 г.

Водещи

Най-четени