Китай отрече участие в атаките срещу Gmail 02.06 | 16:29

Хакерските атаки са засегнали пощите на висши американски политици и военни

От Георги Георгиев

Китай категорично отрече каквото и да е участие в скорошните хакерски атаки срещу акаунти в Gmail, предаде АП.

В своя защита страната обяви, че е част от глобалните усили за борба с опасностите за компютърната сигурност. Това стана ден след като Google оповести, че няколкостотин потребители на нейната поща са пострадали от хакерски атаки, дошли от вътрешността на Китай.

Сред хакнатите акаунти има и такива на висши представители на щатското правителство, висши американски военни и политически активисти.

От Google заявиха, че са успели да проследят източника на атаките до китайският град Жинан, в който се намира военно училище, чиито компютри се оказаха свързани с атаката преди 17 месеца срещу системите на търсачката.

По случая говорителят на китайското външно министерство на Китай Хонг Лей заяви пред репортери, че страната му твърдо се противопоставя на дейности, които саботират интернет и компютърната сигурност, като в това число и хакерските атаки. Хонг добави, че подобен род атаки представлява проблем и за китайските мрежи, които също също често биват нападани.

Китайският говорител не даде информация дали конкретния случай ще бъде разследван.

Последните атаки най-вероятно не са свързани с по-комплексните нападения от миналата година, коментират експерти. Тогава атаката бе насочена към вътрешните системи за сигурност на Google и отприщи битка на високо ниво между САЩ и китайското комунистическо управление, засягаща онлайн цензурата.

Напрежението между двете страни ескалира с появата на доклади, че китайското правителство е имало най-малкото индиректно участие в хакерските атаки – възможност, която от Google тогава не изключиха.

В дискусията по днешния случай се включи и китайската официална агенция Синхуа, която заяви, че Google не разполага със солидно доказателство, че хакерските атаки идват от Китай. Според нея оплакванията на американската търсачка"са се превърнали в пречка пред подобряването на глобалното доверие между акционерите в киберпространството".

Водещи

Най-четени