Ребека Брукс бе освободена под гаранция 18.07 | 07:42

Вчера тя бе арестувана, след като доброволно се е явила в полицията

От Андриян Георгиев

Бившата директорка на "Нюз интернешънъл" (британския филиал на медийната империя на Рупърт Мърдок "Нюз корпорейшън") Ребека Брукс бе освободена тази нощ под гаранция след разпит в полицията, предаде Ройтерс.

Преди два дни 43-годишната подаде оставка от поста си в "Нюз Интернешънъл", а вчера бе арестувана, след като доброволно се е явила в полицията, за да помогне на разследването във връзка с незаконното подслушване на телефони и подкупване на полицаи с цел получаване на информация от служители на вече  закрития вестник News of the world. 

Официално Брукс твърди, че не е знаела за действията на  служители на вестника по времето, когато е била негов главен редактор.

Според полицията именно през този период са били извършени най-тежките нарушения, свързани с подслушване на чужди телефони. 

Утре пък Ребека Брукс предстои да се изправи пред британските депутати за изслушваен във връзка със скандала.

Брукс обаче няма да бъде сама в британския парламент. Преди ден медийният магнат Рупърт Мърдок и синът му Джеймс потвърдиха, че ще се изправят пред комисията по култура, медии и спорт в британския парламент.

Тримата ще трябва да дадат обяснения по случая, който вече доведе до затварянето на News of the World.

В края на миналата седмица британските депутати призоваха тримата ръководители на News Corp. в парламента, за да изяснят скандалните разкрития от последните седмици. Първоначално имаше съмнения, че Мърдок и синът му ще се явят, тъй като те са американски граждани и разпоредбите на британския парламент за тях са само пожелателни.

В специално писмо до комисията обаче Джеймс Мърдок потвърди присъствието им в парламента на 19 юли. С него той иска и гаранции, че това изслушване няма да подейства предубеждаващо на разследващите случая и прокуратурата.

Водещи

Най-четени