Британските депутати привикаха семейство Мърдок на изслушване 14.07 | 10:25

През следващата седмица Мърдок, синът му Джеймс и Ребека Брукс ще трябва да отидат в парламента

От iNews.bg

Комисията по култура, медия и спорт към британския парламент решиха да извикат на изслушване изпълнителния директор на News Corp. Рупърт Мърдок, председателя на компанията и изпълнителен директор за Европа и Азия Джеймс Мърдок и изпълнителния директор на News International Ребека Брукс.

Те са призовани да дадат обяснения за подслушването на телефони, проблем, който се разгоря в последните дни във Великобритания, се казва в официално съобщение на сайта на британския парламент.

Заради скандала и устоите на медийната империя на Мърдок във Великобритания се разклатиха – той трябваше да спре изданието News of the World, за което се разбра, че е подслушвало телефоните на известни личности и жертви на престъпление. Мърдок се отказа и от покупката на пълен контрол над телевизионния оператор BskyB под натиска на общественото мнение на Острова.

Късно снощи британските депутати обсъдиха ситуацията около появилите се данни за подслушване и те решиха да привикат семейство Мърдок в парламента. "През последната седмица се появиха сериозни въпроси относно стандартите за писане в медиите, свободата и личното пространство", коментира председателят на комисията Джон Уайтингдейл.

Комисията призова Рупърт Мърдок и сина му Джеймс, както и главния редактор на News of the World Ребека Брукс, на изслушване през следващата седмица. До днес те трябва да дадат отговор дали ще отидат.

Мърдок са американски граждани и за тях присъствието в британския парламент, дори и за изслушване по такъв скандал, е само пожелателно.

Водещи

Най-четени