САЩ налагат едностранни санкции на Либия 26.02 | 11:00

Белият дом затвори посолството в Триполи

От Елена Коцева

САЩ налагат едностранни санкции на Либия, съобщи говорител на Белия дом.

Той отбеляза, че в момента администрацията на президента Барак Обама доуточнява какви ще са те, но посочи че освен замразяване на сметките на Муамар Кадафи и неговото семейство, САЩ затварят посолството си в Триполи.

САЩ ще продължат да работят санкции над режима в Либия да наложат и партньорите й от ЕС, заяви още говорителят, цитиран от БиБиСи.

Администрацията на Обама вече бе подложена на сериозна критика от страна на редица местни медии заради недостатъчно бързата и адекватна реакция на случващото се в Либия.

Масовите протести и сблъсъци с верните на Муамар Кадафи елитни военни части доведоха до над 2 000 жертви. Това е според оценката на неправителствени организации, тъй като официални данни липсват. Информациите за ситуацията в различни части на страната и до този момент е противоречива. 

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че са необходими конкретни действия по разрешаване на кризата в Либия. Съветът на ООН за човешките права призова Либия да бъде изключена от организацията.

Вчера стана ясно, че страните от ЕС са успели да постигнат договореност по отношение на мерките, които ще бъдат наложени на Либия. Официалното им оповестяване обаче предстои.

Водещи

Най-четени