Светът се възмути от насилието в Либия, но какво направи по въпроса? 24.02 | 12:36

Перспективите за незабавни международни действия са ограничени

От Елена Кирилова

Световните лидери осъдиха кървавите репресии, които Муамар Кадафи позволи по време на бунта, разделил Либия, но предприеха твърде малко действия, за да спрат кръвопролитията от последните катаклизми, които преобърнаха арабския свят, коментира Ройтерс.

Президентът на САЩ Барак Обама направи първия си публичен коментар по темата в сряда, 23 февруари, осъждайки като "скандални" и "неприемливи" атаките срещу протестиращите. Междувременно Вашингтон и Брюксел обсъждат възможни санкции срещу Кадафи. "Наложително е нациите и народите по света да говорят с един глас", заяви Обама. "Страданието и кръвопролития са възмутителни".

Износът на петрол, който Кадафи използва, за да доведе до край относителната изолация на страната от света през последното десетилетие, му позволи да избегне съдбата на президентите на Тунис и Египет, които бяха свалени поради общественото недоволство през последните седмици. Както и в други части на арабския свят, протестиращите в Либия изглежда са водени главно от разочарованието от политическите репресии и икономически затруднения.

И все пак в сряда северноафриканското крило на Ал Кайда застана зад каузата на протестиращите, като ги призова да "продължат борбата и революцията и да се борят до премахването на тиранина", съобщава Intelligence Group.

Източните части на Либия, в които е съсредоточена голяма част от петрола, са се изплъзнали от контрола на Кадафи и все още не е ясно докога той ще държи властта.

В Триполи, където почти не се допускат чуждестранни медии, местните жители споделят, че улиците на града са спокойни, но хората са твърде изплашени, за да излязат навън, от страх да не бъдат застреляни от про-правителствените сили.

Различията между световните сили по въпроса как да процедират, някои водени от идеята да запазят безопасността на чужденците, намиращи се в центъра на събитията, изглежда ограничават перспективите за незабавни международни действия. Съветът за сигурност във вторник призова за край на насилието.

Франция и Германия са подтикнали страните-членки на ЕС да обмислят възможността за налагане на санкции. Някои правителства, включително това на Италия, предупредиха за вероятно възникване на икономически проблеми, ако доставките на петрол и газ бъдат нарушени.

Кадафи от своя страна обеща да "очисти Либия къща по къщата", за да потуши бунтовете. Той разположи войски на запад от столицата, за да предотврати размириците, които започнаха в източната част, в която много войници са напуснали местата си.

Според официалните статистики около 320 души са загинали в Бенгази от началото на протестите миналата седмица.

Ал Кайда изрази опасенията си, че радикалните ислямисти могат да се възползват от протестите срещу авторитарни управници, за да увеличат контрола си в региона.

Междувременно хиляди хора напускат страната. Около 3000 турци, които бяха намерили убежище от насилието в Бенгази в един футболен стадион, са избягали от страната с фериботи, ескортирани от турска фрегата.

Водещи

Най-четени