Саркози ще ратифицира спорния закон за арменския геноцид до 14 дни 24.01 | 21:02

Нормативът влиза в сила в стандартния срок

От Филипа Тодева

В рамките на следващите 14 дни във френският президент Никола Саркози ще ратифицира спорния закон, криминализиращ отричане на арменския геноцид. Това става ясно от съобщение на администрацията на Саркози.

Франция официално криминализира отричането на арменския геноцид и по този начин предизвика нова вълна от недоволство от страна на Турция. След като в края на миналата година долната камара на френския парламент прие нормата, сега и горната камара в лицето на Сената я одобри.

Всъщност законът не визира директно геноцида на арменците при разпадането на Османската империя в началото на XX век. Законът криминализира публичното отричане на геноцида, а Франция признава за геноцид именно систематичните убийства на арменци в края на Първата световна война и систематичните убийства на евреи от нацистите през Втората световна война.

За разлика от издевателствата над евреите обаче, убийството на 1,5 млн. арменци от османските турци не се признават навсякъде по света като геноцид.

Още при одобрението на закона от долната камара на френския парламент Турция замрази дипломатическите си връзки с Франция и спря военното сътрудничество. Сега турският премиер Реджеп Ердоган обяви новия френски закон за "расистки".

Водещи

Най-четени