Сраженията в Триполи продължават 24.08 | 15:29

Все още неоткриваемият Кадафи отправи обръщение, в което се зарече да се бие до победа

От Олга Андреева

Продължават сраженията в района на Баб ал Азизия в Триполи, където вчера либийските бунтовници превзеха резиденцията и щабквартирата на Муамар Кадафи и нанесоха тежък удар на разклатения вече режим.

По информация на АФП гъст стълб дим се издига от комплекса, където се чуват и престрелки с леки оръжия, картечници и гранатомети. Сражения се водят и в близкия квартал Абу Слим, откъдето бунтовниците отстъпват.

Две мощни експлозии, вероятно вследствие на въздушен удар, проехтяха в Триполи рано тази сутрин, докато самолет на НАТО прелиташе над либийската столица. Изстрели и взривове отекваха отвреме навреме в Триполи почти през цялата нощ.

Въстаниците още не са прогонили от града всички сили, верни на режима на Муамар Кадафи. "Снайпери са поставени в засада по пътя към летището" на Триполи, заяви командир на група бунтовнически бойци, съобщи БТА.

Именно заради разпръснатите из града снайперисти на проправителствените сили улиците в центъра на Триполи са безлюдни.

В същото време опозиционните сили посочиха, че извършват маневри в опит да отблъснат силите на Кадафи от района, който се намира и в близост до хотела на чуждестранните журналисти "Риксос”.

Именно в бункер под този хотел се смята, че се крие либийският лидер. Телевизия "Скай нюз" се позова на свой кореспондент, който се намира в хотел "Риксос". Районът около хотела, който се охранява все още от верни на Кадафи военни и в който по последни данни са блокирани около 30 чуждестранни журналисти, е смятан за епицентър на най-интензивните боеве за превземането на Триполи.

Сега журналистите нямат ток и се осветяват със свещи, а климатиците не работят. В хотела няма интернет и телевизия. Мобилните телефони често губят обхват. Журналистите са принудени да носят бронирани жилетки и каски заради заблудените куршуми, както и да носят на ръкавите си ленти с надписа на арабски: "Не стреляйте, ние сме от пресата".

Междувременно в ново аудио обръщение, излъчено по либийска радиостанция, Муамар Кадафи се зарече да води битка до победа срещу агресорите или да умре като мъченик, предаде Ройтерс.

Говорителят на либийското правителство Муса Ибрахим увери, че Кадафи е готов да устои на бунтовниците месеци и дори години. Той предупреди лидерите на бунтовниците, че ако се преместят от Бенгази в Триполи, няма да видят мир и заплаши, че Либия ще се "превърне във вулкан, лава и пламъци".

Ръководителят на бунтовническия Преходен национален съвет Мустафа Абдул Джалил заяви пред италианския вестник "Република", цитиран от БТА, че в Либия ще бъдат свикани парламентарни и президентски избори след осем месеца.

"Искаме демократично управление и справедлива конституция. И преди всичко не искаме да останем изолирани от света, както бяхме досега", казва Джалил. "Новата Либия ще бъде различна. Тя ще се основава на принципите на свободата, равенството и братството", добавя той.

Същевременно престолонаследникът на бившето кралство Либия Мохамед ас Сануси, който от 23 години живее в изгнание, заяви, че е готов да служи на своята страна, ако народът пожелае. 49-годишният Сануси е на мнение, че Либия трябва да стане демократична държава, в която народът да взима решенията.

Към момента около 85 процента от 165-те дипломатически мисии на Либия по света са признали временното бунтовническо правителство, Преходния национален съвет, заяви Фарадж Заруг, либийският консул в Манила, където също беше издигнато знамето на бунтовниците.

Водещи

Най-четени