Три дни "Нерушим алианс" за Обама в Израел 20.03 | 17:23

Първата визита на американския президент по Светите места

От Елена Коцева

Самолетът на американския президент Барак Обама кацна на летището в Тел Авив, с което започна и тридневната визита на държавния глава.

За Обама това ще е първата визита по Светите места в качеството му на президент на САЩ. До този момент той е посещавал Израел като сенатор и по време на кандидат президентската му кампания.

Американският президент бе посрещнат на летище "Бен Гурион" от президента на Израел Шимон Перес, премиера Бенямин Нетаняху и други висши израелски представители.

Визитата на Обама в Израел и палестинските територии ще продължи три дни. Основните улици на Йерусалим ще бъдат блокирани в продължение на три дни.

Около 5000 израелски полицаи ще бъдат отговорни за сигурността на президента и сътрудниците му. Израелската полиция ще е в координация с американските служби за сигурност. 

Графикът на американския държавен глава е разписан буквално до минути през тези три дни. В центъра на разговорите са три ключови теми – иранската ядрена програма, ситуацията в Сирия и възобновяване на палестинско-израелския диалог.

Предвидени са срещи на Обама с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Абас.

Според американски представители целта на визитата на Обама в Израел е придаване на импулс в отношенията му с Нетаняху, с когото имаха деликатно сътрудничество по време на първия му мандат. По време на посещението обаче не се очаква пробив в близкоизточния мирен процес.

Подготовката за визитата в канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху носи кодовото име "Нерушим алианс". Едновременно с посрещането на американския президент се проведоха и редица антиамерикански протести.

Според коментара на наблюдатели, Барак Обама има пред себе си две сложни задачи. Първата е да убеди израелското ръководство в това, че САЩ имат намерение в близко бъдеще да отстранят заплахата от иранската ядрена програма. Втората задача пред американския президент е да накара евреи и палестинци отново да седнат на масата на преговорите.

Барак Обама и американското ръководство смята, че Израел разглежда самостоятелен превантивен военен удар по Иран като оптималното решение на проблема. Ако действително е така, Обама не само трябва да убеждава Нетаняху в нецелесъобразността на такава стъпка, но и да даде на Израел ясни гаранции за момента, когато военната опция ще стои на масата в Белия дом, посочва проф. Гилбоа.

Според друг анализатор – Раанан Гисин, начинът, по който двете държави виждат заплахата от Иран, е различен. "Докато за Израел заплахата е самата възможност Техеран да създаде ядрена бомба, то американците ще започнат да действат едва тогава, когато режимът на аятоласите вече държи такава бомба в ръцете си".

Самият Обама каза преди визитата си, че неговата цел е да чуе от израелския премиер и от президента на Палестинската автономия техните гледни точки за отношенията между тях, тяхната стратегия и визия за развитието на диалога.  

Водещи

Най-четени