Трибуналът в Хага отложи с два месеца делото за Караджич 05.08 | 19:34

Това стана по негово настояване, за да подготви защитата си

От Елица Елефтерова

Съдиите от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия решиха да отложат с два месеца слушанията по делото на бившия президент на Република Сръбска Радован Караджич, съобщи ИТАР-ТАСС.

Това решение бе прието в отговор на молба на Караджич, който поиска допълнително време за подготовка на своята защита, която води самостоятелно. Бившият сръбски лидер настояваше да му бъдат предоставени четири месеца отсрочка, но съдиите съкратиха този срок двойно, смятайки, че това време ще му бъде достатъчно, информира БТА.

Необходимостта от допълнителна подготовка е свързана с това, че снетата от Караджич през юни 2012г. точка от обвинението в геноцид през юли тази година отново бе върната в обвинителния акт по решение на апелативната камара.  

Караджич е обвинен също в престъпления срещу човечеството и в нарушаване на законите и принципите на войната, убийства, депортации, нехуманно отношение, незаконни нападения срещу граждани и други престъпления, извършени по време на босненската война от 1992 до 1995 г.

По всички тези обвинения Караджич е застрашен с доживотен затвор. Караджич, който 13 години се укриваше от международното правосъдие, бе арестуван от сръбските специални служби в  предградие на Белград през юли 2008г. Съдебният процес на  трибунала в Хага срещу негозапочна на 26 октомври 2009г.

Водещи

Най-четени