Турският външен министър се смята за недосегаем 07.02 | 16:07

Нямало сила, която да може да го арестува

От Филипа Тодева

По всичко личи, че турският външен министър Егемен Багъш, се смята за недосегаем. Или поне на това навеждат собствените му думи, а именно: "Нито една сила не може да арестува турски министър". Изявлението на Багъш дойде веднага след като съдебните власти в Швейцария решиха да го разследват за негови думи, с които отрича Арменския геноцид, съобщи БТА, като се позовава на турския вестник "Хюриет".

Това се случи в края на миналия месец в Цюрих, когато на връщане от Световния икономически форум в Давос, той заяви, че убийството на арменци в Османската империя през периода 1915-1917 г. не е било геноцид. В Швейцария обаче действа закон, с който се криминализира отричането на геноцида. Подобен нормативен акт бе приет и във Франция.

За турския министър обаче проверката на съда била "невалидна". Той дори заяви, че ако трябва би се върнал в Швейцария, за да повтори тезата си. А нейната правота се състои, според него, в свободата на изразяване. По този повод вчера, 6 февруари, посланикът на Швейцария в Турция Раймунд Кунц е бил привикан в турското външно министерство, за да дава обяснение, защо се разследва ръководителят на турската дипломация.

Водещи

Най-четени