Украинският парламент на извънредно заседание в опит да потуши кризата 28.01 | 10:01

Очаква се Върховната Рада да отхвърли закона, забраняващ протестите

От Христина Рафаилова

Украинският парламент се събира на извънредно днес в опит да се разреши кризата, обхванала страната, и да се потуши насилието.

Очаква се депутатите да отхвърлят приетия закон, забраняващ протестите. Обнародването му даде старта на нови сблъсъци между полицията и демонстрантите, в които загинаха няколко души.

Народните представители може да гласуват и амнистия за осъдените на затвор активисти, информира BBC. По-рано президентът Виктор Янукович заяви, че те ще бъдат освободени, ако протестиращите разчистят барикадите на "Евромайдан" и спрат да атакуват правителствени сгради.  

Държавният глава  повтори предложението си към антиправителствените сили лидерът на "Оточество" Аресений Яценюк да поеме премиерския пост. Тази оферта беше направена миналата седмица по време на среща на управляващи и опозиция. Тя обаче беше отхвърлена от опозиционерите, като те обявиха, че ще продължат да се борят за оставката на президента. 

Антиправителствените сили обявиха, че с предложението не се изпълняват основни техни искания като назначаването на извънредни избори. 

Водещи

Най-четени