Украйна на прага на гражданска война 23.01 | 09:41

Опозицията с ултиматум към правителството

От Христина Рафаилова

Украйна се готви за гражданска война, след като за поредна вечер в столицата Киев положението остава силно напрегнато. Сблъсъците между органите на реда и демонстрантите продължават с пълна сила.

"Евромайдан" все повече прилича на бойно поле. Барикадите, издигнати от протестиращите, продължават да горят. Запалените гуми и превозни средства, които са разграничителна линия между полиция и демонстранти, пушат с гъст черен дим, описва "военната обстановка" BBC.  

След като вчера (22 януари) бяха убити протестиращи по време на сблъсъците, опозицията постави ултиматум на управляващите. Прокуратурата на страна потвърди, че двама души са били простреляни. 

Виталий Кличко заяви, че ще поведе проевропейските демонстранти към "атака" на столицата, след като разговорите с правителството претърпяха провал. Той заяви пред събралите се на площада, че държавният глава трябва да се оттегли, без да причинява кръвопролития, като назначи спешно нови избори. Ако утре Янукович не отговори на исканията на демонстрантите, ще има атака, заплаши Кличко. 

Той предупреди, че полицията се готви да разчисти "Евромайдан" от протестиращите. "Ние ще направим всичко възможно, за да ги спрем", заяви той пред събралото се множество.  

Другият опозиционен лидер Арсений Яценюк каза, че правителството има 24 часа да отговори на исканията им, сред които и премахването на новия закон, насочен срещу протестите. "Ако това не се случи, ние ще маршируваме заедно. Ако ще има куршуми в главата, нека да има куршуми в главата", отсече той.

Кадри, разпространени от световните агенции, свидетелстват за бити и арестувани демонстранти и в сряда вечерта.

От своя страна премиерът Николай Азарова зави, че могат да бъдат направени компромиси, но опозицията не трябва да поставя ултиматуми. "Ние сме  готови на отстъпки, на съгласие. Опозиционните лидери трябва да разберат, че те също носят отговорност за избягването на гражданската война и кръвопролитието", каза министър-председателят. 

Положението на страната е напът да прерасне във война, след като вчера двама души бяха убити. 

Според опозиционното радио "Свобода" има и трета жертва. Тялото на активист на антиправителствените сили е бил намерен в гората. По трупа има белези, показващи, че мъжът е бил изтезаван. 

Той е бил отвлечен заедно с друг активист – Игор Лутченко, който беше освободен през седмицата. 

Единият от загиналите е 20-годишно момче, за което се смята, че е етнически арменец. Той се присъединил към протестиращите през декември. 

Водещи

Най-четени