Финландия следи интернет след атаките в Норвегия 26.07 | 12:05

Така може да се залови човек, който планира терористично нападение

От Петя Михайлова

Финландските служби за сигурност решиха да засилят следенето на интернет, за да може да бъдат предотвратени евентуални терористични нападения, съобщи Франс прес.

След кръвопролитието в Норвегия полицията реши да следи по-отблизо в интернет фрагментарните елементи на информация, известни като "слаби сигнали", които биха могли да доведат до човек, който планира терористично нападение, заяви комисар Робин Лардот в интервю за държавното радио.

Полицията вече е прибягвала до този тип следене, например след като 22-годишен студент уби с огнестрелно оръжие 10 души в професионална гимназия на 23 септември 2008 г. и после се самоуби.

В случая с Норвегия "пак става дума за човек, който отдавна е планирал действията си. При почти всички стрелби в наши училища имаше изтичане на информация. С други думи, авторите им имаха нужда да кажат, че подготвят нещо подобно", уточни комисарят.

Вчера Норвегия ревизира броя на жертвите на стрелбата, която Брайвик откри по млади активисти на остров Ютьоя. По нови данни на полицията жертвите са 68, а не 86, както се твърдеше досега. Така общият брой на убитите при двата атентата беше намален на 76 души.

Атентаторът Андерш Брайвик остава в ареста за 8 седмици. Там той ще бъде напълно изолиран, без право да получава писма, без достъп до медии и без право на посещения, с изключение на адвоката му. Същевременно разследването продължава.

 

Най-четени