Скриха от пазара в Норвегия компютърните игри с насилие 30.07 | 12:46

Решението е заради нападенията на Андерш Брайвик

От Елена Коцева

Компютърните игри с елементи на насилие изчезнаха от магазините в Норвегия.

Няколко търговски вериги решиха едновременно да изтеглят от продажба всички компютърни игри, които съдържат елементи на насилие, съобщава ИТАР-ТАСС.

Решението на компаниите е свързано с факта, че извършителят на двата атентата в Осло и на остров Ютьоя на 22 юли Андерш Брайвик е записал в дневника си, че при подготовката за убийствата близо година играл на компютърна игра със стрелба по анимирани хора-мишени.

Собствениците на търговските вериги обявиха, че решението им е продиктувано от чувство на солидарност със семействата на загиналите. При двата атентата на 22 юли загинаха 77 души.

Засега решението да бъдат извадени от продажба игрите с насилие е за неопределено време.

Днес стана ясно, че Андерс Брайвик е имал намерение да извърши в Осло серия от атентати, включително и да взриви кралския дворец в Осло.

Също в плана му e влиза. атентат срещу щабквартирата на Работническата партия, става ясно от 1500-те страници манифест, написани от Брайвик. 

От полицията не потвърждават целите на нападателя, като обаче не отричат съществуването на разгърнат план за действие. 

Според адвокатите на норвежеца, Брайвик е планирал реално много повече атентати, отколкото е възможно да направи сам. Според местни медии, нападателят е имал няколко плана, включително основен и запасен.

В момента в Норвегия тече предварителното следствие, като най-вероятно обвинителният акт срещу Брайвик ще бъде готов към края на годината. Според съдебни представители процесът ще се проведе през следващата година. Ако бъде признат за виновен според законодателството Брайвик може да получи затвор до 21 години.

Водещи

Най-четени