Франция спира да плаща на напускащите я роми 07.12 | 21:40

Париж се отказа от мярката – въпреки парите броят на ромите остава постоянен

От Диана Цветкова

Франция прекратява практиката да изплаща помощи на ромите, които доброволно решат да напуснат страната и да се завърнат в родината си. Новината съобщи министърът на вътрешните работи Манюел Валс, цитиран от AFP.

Причина за отказа от нестандартната мярка за стимулиране на нелегалните имигранти се оказа натискът на правозащитници.

"Редица неправителствени организации – и тук, и в чужбина, смятат, че ефектът от изплащането на помощи е отрицателен. Ние ще променим това", заявил Валс.

По думите му ефектът от тези помощи е създаване на "порочен кръг между Румъния и Франция".

По данни на редица източници, броят на ромите имигранти в страната остава на практика постоянен, независимо от плащанията за напускане на страната – между 15 и 20 хиляди души. Причината е, че и доброволно заминалите, и експулсираните роми системно се завръщат.

Досега Франция плащаше по 300 евро на възрастен и по 100 евро на дете от страните членки на ЕС, за това че се завръщат в родните им страни, припомня БТА.

През 2011 г. такава помощ са получили 10 600 души, сред които 2000 деца, сочат данните на френската Служба за имиграция и интеграция.

Към момента не е ясно от кога ще влезе в сила спирането на помощите. Министърът обаче подчерта, че Париж ще продължи с принудителното премахване на ромските лагери и ще оказва помощ за намиране на работа на ромите в собствените им страни.

Водещи

Най-четени