Хакери проникнаха в уебсайта на вестник "Сън" 19.07 | 07:09

Те пуснаха съобщение, че е намерен трупът на Мърдок, който ще бъде изслушан днес в британския парламент

От Деляна Петкова

Хакери проникнаха в уебсайта на най-продавания британски таблоид "Сън" и качиха на първа страница съобщение, че е намерен трупът на Рупърт Мърдок, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Хакерите насочваха читателите към страницата в Туитър на хакерската група Lulz Security, станала известна след атаки срещу уебсайтовете на ЦРУ, корпорацията Сони и телевизия "Фокс", допълва БТА.

В сайта на "Сън" интернет пиратите публикуваха съобщение, че трупът на медийния магнат Рупърт Мърдок е открит в градината му, след като той погълнал голямо количество паладий (метал, използван в зъболекарски сплави). Към 22.30 ч. по Гринуич нямаше достъп в страницата на "Нюз интернешънъл" - британския клон на "Нюз корпорейшън". "Ние придобихме "Сън"/"Нюз ъв дъ уърлд", писа Lulz в Туитър.

"Нюз интернешънъл" съобщи, че е наясно какво се случва и че техническият екип на компанията работи за отстраняване на проблема, посочва Ройтерс.

Същевременно медийният магнат Рупърт Мърдок и синът му Джеймс днес ще се явят на изслушване пред комисията по култура, медии и спорт в британския парламент. Заедно с тях пред депутати ще се изправи и Ребека Брукс, която в петък (15 юни) подаде оставка от поста изпълнителен директор на News International.

Динамиката на събитията през последните дни се ускори – във Великобритания се надигна силно възмущение срещу изнесените факти за подслушване на мобилни телефони на известни личности и жертви на насилие от страна на журналисти в News of the World. При това тези действия не са единични и не се прилагат за първи път.

В опит да тушира част от негативизма Мърдок вече затвори редакцията на вестника със 168-годишна история. Заваляха оставки и арести.

Самата Буркс беше задържана в неделя докато доброволно е отишла да даде сведения на полицията, както коментира говорителят на 43-годишната бивша главна редакторка на News of the World. По-късно в понеделник тя беше пусната под гаранция, но оставка пък подаде шефът на Скотланд ярд Пол Стивънсън.

Той се оказа косвена жертва в суматохата, тъй като е назначил бившия изпълнителен директор на скандалното издание Нийл Уолис като свой съветник. Самият Уолис също беше арестуван и разпитан от властите по случая.

Сега британските депутати ще се опитат да си създадат мнение по повод разкритията от последните дни. Първоначално слуховете бяха, че изслушването пред комисията ще си спестят Рупърт и синът му Джеймс. Те двамата имат американско гражданство и можеха да не се съобразят с привикването.

В писмо до парламента обаче Джеймс Мърдок потвърди присъствието им и точно в 14.30 часа местно време (16.30 часа българско) двамата ще се изправят пред парламентарната комисия, за да обяснят своята гледна точка за случилото се.

Водещи

Най-четени