Южна Корея за първи път има жена президент 25.02 | 09:45

Парк Геун-хи встъпи в длъжност като държавен глава

От Владислав Рашков

Парк Геун-хи положи клетва като първата жена президент на Южна Корея, информира CNN. Във встъпителната си реч тя обеща нулева толерантност към провокациите на Северна Корея и нова ера на икономически просперитет.

"Новите ядрени амбиции на Пхенян са предизвикателства за оцеляването на корейския народ. Но Северна Корея трябва да знае, че ако си позволи още своеволия, потърпевшата ще е тя. Призовавам съседите ни да изоставят ядрените си проекти без да се бавят и да поемат по пътя на мира", каза Парк Геун-хи.

Тя пожела двустранните отношения между двете страни да се крепят на доверието, а не на страха, като изрази надежда, че хората от Северна Корея един ден ще живеят по-свободен живот.

Парк Геун-хи бе избрана за президент на Южна Корея през декември 2012 г., като стана първата жена нарушила патриархалната традиция на страната.

Нейният баща Парк Чунг-хе е сред основателите на модерна Република Корея. Той взема властта през 1961 г. и се държи за нея, докато не е застрелян от шефа на разузнаването в страната през 1979 г.

Неговите дела все още разделят обществеността в Южна Корея. Някои го смятат за крайъгълен камък на възхода на страната, но други го виждат като диктатор, който потъпква човешките права и смазва противниците си.

Новият президент се извини за нарушаването на правата на хората по време на управлението на баща й. Според нейни критици тя не е направила достатъчно, за да се дистанцира от неговото наследство.

Въпреки това нейните семейни връзки не й попречиха да си осигури 52 % от гласовете в страната.

Водещи

Най-четени