Президентът на японската TEPCO приет в болница 30.03 | 10:41

Досега имаше неяснота къде точно се намира 66-годишният Масатака Шимизу

От Нели Минчева

Масатака Шимизу, президент на японската компания Tokyo Electric Power Co (TEPCO), оператор на авариралата атомна централа във Фукушима, е бил приет в болница тази нощ, съобщава АП.

66-годишният Шимизу е хоспитализиран заради високо кръвно налягане и виене на свят, са заявили от TEPCO.

Той не се беше появявал публично от пресконференцията, дадена от компанията два дни след земетресението от 11-ти март, и имаше неяснота къде точно се намира.

Съобщението за приемането му в болница потвърждава слуховете, че Масатака Шимизу има сериозни здравословно проблеми. Преди няколко дни пък се бяха появили информации, че той е посегнал на живота си.

По-рано днес от Японската агенция за ядрена и промишлена безопаснот оповестиха данни, че морската вода край АЕЦ "Фукушима 1" съдържа радиоактивен йод с концентрация, която надвишава 3355 пъти допустимата стойност.

От агенцията се опитаха да успокоят населението, обяснявайки, че живеещите в близост до централата отдавна са евакуирани, а риболовът в околността е забранен. Ясно е обаче, че TEPCO има сериозни затруднения с овладяването на ситуацията, а във вторник се разбра, че Токио обмисля да национализира компанията, за да поеме отговорността и щетите, свързани с аварията.

Водещи

Най-четени