Борисовата градина - светла след години тъмнина 10.10 | 15:02

Започна монтирането на стълбове и осветителни тела

От Елена Кирилова

Стълбове с кралски фенери с 380 осветителни тела, 90 електрически стълба и повече от 90 камери ще осветят Борисовата градина и ще осигурят по-голямо спокойствие на столичани.

Това обяви днес (10 октомври) кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката как протича процесът по осветяването на парка, съобщава БТА.

Първият етап от ремонта струва повече от 1 млн. лева, а до момента са приключени повече от 70% от изкопните работи. Започнало е и монтирането на стълбове и осветителни тела на централната алея в парка, както и при връзките към бул. "Драган Цанков” и "Цариградско шосе”.

Осветено ще бъде и в района на парка, след тунела при  бул. "Пейо Яворов" до ул. "Незабравка", като в целия парк ще бъдат обхванати 10 км.

Вторият етап от ремонта ще започне през 2013 г. Тогава ще бъдат подменени плочките около езерото "Ариана” и настилката в останалата част от градината. Предстои и обновяването на зелените площи.

Повече от 5 млн. лева са предвидени от Столична община за реконструкциите на паркове и градини през следващата година. Дейностите се осъществяват в рамките на Програмата за възстановяване на градски пространства, паркове и градини.

От тази сума 800 хил. лева са отделени за ремонта на Докторската градина. По думите на Фандъкова задачата на общината е да възстанови емблематични градски пространства. За тази цел повече от 300 фасади на сгради в центъра на София са били обновени. Другата цел в този план е и създаването на нови пешеходни зони.

Водещи

Най-четени