Заводът за ремонт на метровлакове отваря врати скоро 16.01 | 14:57

Той трябва да заработи до края на седмицата

От Елена Кирилова

Заводът за ремонт на метровлакове ще бъде отворен до края на седмицата, обяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, цитирана от агенция "Фокус”.

Това е вторият етап от проекта за разширяване на метрото в София, който е включен в Оперативна програма "Транспорт”. Стойността му надвишава 17 млн. лв.

От пускането на втория метродиаметър досега метровлаковете в столицата са повече от 40 на брой.

"Преди построяването на канален струг, всеки влак се е разглобявал и тези елементи са се транспортирали в БДЖ за престъргване”, заяви Фандъкова.

Тя твърди, че процедурата е отнемала около пет дни, а благодарение на завода ще се извършва само за три часа.

Предвидено е и разширение на основен корпус "Депо”, завод за ремонт на подвижен състав, както и построяване на сграда на административно-битов корпус за нощувка и предпътни прегледи на машинистите.

В завода ще има четири халета, като три от тях ще са с канали и коловози. Те ще са оборудвани с крикове за повдигане на цели влакове. Четвъртото хале ще служи за ремонти на възли. В сградата ще има и склад за резервни части.

Корпусът за ремонт на влаковете струва 8,5 млн. лева. Самото строителство започна през 2011 г., финалът на дейностите беше обявен на 19 декември миналата година.

Водещи

Най-четени