Столичният зоопарк се готви за лятото 29.04 | 20:26

Ветеринари подготвят животните за по-високите температури

От Елена Кирилова

Подготовката на животните в столичния зоопарк за пролетно-летния сезон вече започна. Това заяви лекарят във Ветеринарната клиника в зоопарка д-р Николай Скендерски, цитиран от агенция "Фокус”.

По думите му днес е стартирала подготовката в сектор "Птици”, както и в Карантинното отделение, където са заложени препарати във водата за пиене.

Целта на процедурите е животните да бъдат подготвени лесно за рязката смяна в сезоните, както се случи сега с необичайното затопляне. По този начин обитателите на зоопарка биват предпазвани от прегрявания и топлинни удари.

За целта животните се третират с необходимите препарати, а всичко това се случва по специален план.

Всички топлолюбиви птици и новите попълнения в зоопарка имат нужда от по-специализирани грижи. Такива се полагат и за мечките, маймуните и другите видове, особено чувствителни към температурните амплитуди.

"Задължително сме разпоредили да бъде предложена вода на воля със съответните препарати и там, където е възможно регулиране на дажбата с повече зеленчуци, които предварително са изследвани по съответния начин съгласно изискванията на Българската агенция по безопасност на храните за пестициди и нитрати”,обясни Николай Скендерски.

По думите му през зимните месеци в зоопарка не е имало никакви проблеми, благодарение на това, че самата зима не е била много студена. Освен това предварително са били взети мерки за отглеждането на животните.

Зоопаркът може да се похвали с нови видове, но те все още се намират под карантина. Става дума за животни, конфискувани на Аерогара София. Междувременно през май ще бъдат докарани и нови видове птици и маймуни от Испания.

 

Водещи

Най-четени