България остана на два гейма от финала в Лондон 10.08 | 19:09

Българските "лъвове" изиграха нов силен мач срещу Русия, но не успяха да се преборят с опитния тим на Алекно

От Иво Вецев

Младият отбор на България не успя да хвърли още една бомба на Олимпиадата в Лондон и днес загуби срещата си от полуфиналите във волейболния турнир от Русия с 1:3 (21:25, 15:25, 25:23, 23:25).

Българските "лъвове" изпуснаха златен шанс да поведат в геймовете, след като водеха през цялото време, но допуснаха срив в края (не без помощта и на китайския съдия) и загубиха. Това като че ли ги разконцентрира и те започнаха катастрофално втората част, което доведе и до голямата разлика.

Следващите две части националите ни се представиха отлично, взеха третия гейм, но липсата на опит във важните моменти ги лиши от заслужен пети гейм срещу една от най-големите световни сили в спорта.

Големите проблеми за България дойдоха от силния сервис на руснаците, който разби българското посрещане. За нашия тим пък този елемент не вървеше изобщо, като Соколов допусна нетипично много грешки. Липсата на неговия мощен начален удар обаче се оказа може би най-големият проблем за нашите, а освен това Братоев на моменти беше неузнаваем и също допусна много спадове в своята игра.

Все пак Соколов завърши като най-резултатен в нашия тим с 16 точки. Алексиев добави 15, но и той сбърка в ключови моменти, въпреки че е сред най-опитните в нашия отбор. Скримов пък отново доказа, че на него може да се разчита - той посрещаше чудесно и ни извади от много тежки ситуация. Той добави 11 точки.

Голямата разлика в този двубой направи Максим Михайлов. Българският блок така и не намери противодействие срещу неговата атака и той завърши с цели 25 точки. С 13 завърши Кхтей, а Тетюхкин, който беше в основата на обрата в първия гейм, се отчете с 11.

Така, България ще спори в неделя за бронзовите медали, а съперник на националите ни ще бъде Бразилия или Италия. Срещата е от 11:30 часа българско време.

Първи гейм - нелепи грешки и скандален китаец възродиха Русия

Първата възможност за точка беше предоставена на Цецо Соколов, но той не успя да забие, а след това Русия реализира - 0:1. Двубоят продължи точка за точка, докато след поредни атаки на Скримов и Соколов не поведохме с 4:3, а след това и 5:3 след чудесен блок. България продължи силно, а Тодор Скримов се представи чудесно в защита на няколко пъти и разликата набъбна до три точки - 8:5.

Българските "лъвове" продължиха да посрещат по страхотен начин, което позволяваше на Братоев да дирижира играта по най-разнообразния начин, а единствено грешките от сервис не позволяваше на момчетата ни да увеличат разликата - 13:11. Втората техническа пауза пък дойде при 16:13 за България след перфектна блокада срещу Максим Михайлов.

Тетюхкин натисна от сервис след паузата, което направи резултата 17:16 и Найден Найденов поиска прекъсване. Това не помогна, а Алексиев се пропука в посрещане и бе заменен от Пенчев - 17:17. Това помогна, а Скримов успя да излъже блока на руснаците - 18:17, а след това и 19:18 след нова негова атака. При 19:18 Братоев направи блок, който попадна на линията, но Уанг от Китай (първият рефер) отсъди точка за Русия - 19:19, а след това настъпи необясним срив и две глупави грешки на Йосифов - 19:21. Алескиев можеше да изравни при 20:21, но и той допусна глупава грешка, а геймът отиваше към своя край - 21:23. Посрещачът ни пък отново се пропука в посрещане и логично се стигна до победа на Русия в първия гейм - 21:25.

Втори гейм - тотален срив в българската игра

Отново съперникът ни реализира първата точка в гейма след атака през центъра - 0:1, но Михайлов прати топката в аут и започна гонитбата в резултата - 1:1. Явно обаче развоят от предната част тотално дезориентира играта на българските национали и се стигна до 2:5 в полза на Русия и прекъсване за българския тим. Това обаче не промени развоя, а посрещането съвсем се пропука - 2:8.

Резултатът набъбна до 2:11, но след това България заигра, водена от Тодор Скирмов, а до техническото прекъсване резултатът бе намален до 10:16. След нея Владо Николов (влезнал на мястото на Соколов) заби две поредни точки за 12:16, но Тетюхкин отново разби посрещането ни със сервиси - 12:19. Националите ни отново намалиха до 14:19, но силите на "лъвовете" не стигнаха за обрат. Русия пък спокойно доигра частта и в крайна сметка я затвориха с 15:25.

Трети гейм - възкръсването на "лъвовете" и ролята на Капитана

Третата част започна изключително равностойно, като и двата отбора се справяха с посрещането, а от там никой не успя да натрупа аванс. Все пак страхотната игра на Скримов позволи на България да вземе крехко предимство - 8:7.

След това обаче Николов със страхотен блок направи 9:7, а след две мощни атаки на Алескиев - по диагонала и при контра - 11:8. За съжаление, Михайлов се разигра и с 15-ата и 16-ата си точка съкрати преднината ни на точка - 11:10. България отново поведе с 13:10, но Братоев подаде 2-3 ужасни топки към центровете и Скримов - 13:12. Резултатът беше изравнен при 14:14 след много силна игра на Тетюхкин, а паузата дойде при 15:16 за Русия след поредно неразбирателство между Братоев и нападателите ни.

Скримов след паузата заби мощно по пръстите на руския блок и изравни, а Алексиев с блок и атака направи разликата две точки - 16:18, а след това и 17:19 след блок аут отново на Тошко. Вместо резултатът да стане 21:19, отново китайският съдия се намеси след явен блок аут на Соколов и отсъди точката за Русия - 20:20, а след това стана и 21:22 след грешки на Соколов и влезналия да бие сервис Вальо Братоев.

Резултатът продължи да се движи точка за точка с леко преимущество за Русия - 23:23. Тогава на сервис влезе Владо Николов, който изпълни силно и затрудни руснаците, които сбъркаха - аут на Михайлов и 24:23. Алекно взе прекъсване, за да разконцентрира Владо Николов. Това обаче не подейства. Капитанът застана уверено и с перфектно пласиран начален удар наниза ас и геймът приключи - 25:23.

Четвърти гейм - мъжка битка и липса на опит

И тази част започна равностойно, като до 4:4 двата отбора се движеха ръка за ръка, но след мощни атаки на Соколов и Алексиев българите дръпнаха преди техническата пауза с 8:5. За съжаление след нея настъпи нов срив, а Братоев продължи с честите си грешки и руснаците изравниха играта, а след това успяха и да поведат с 12:14 след атаки на Михайлов и грешка на Алексиев. Соколов пък беше хванат на блокада и разликата набъбна до 3 точки - 12:15. Все пак едната точка беше премахната и второто техническо прекъсване дойде при 14:16 за Русия.

След това двата отбора си размениха няколко точки, като Соколов продължаваше да ни задържа в двубоя - 17:18. Владо Николов пък отново влезе за сервис, а това позволи на Братоев да изненада руснаците - 18:18, а след това и 19:19. Грешка на Михайлов пък позволи на България отново да поведе, и то в края на гейм - 20:19, но съдията отново ни поряза и свири блокада при атака на Михайлов - 20:20.

Отново Соколов пое отговорността и успя да забие по правата - 21:20, а след пусната на Алескиев 22:21. Соколов можеше да донесе две точки аванс, но Соколов получи слаба топка и не успя да преодолее блока - 22:22. После и Алексиев не успя да забие и руснаците отново дръпнаха - 22:23.

Волков пък направи ас и даде два мачбола за Русия - 22:24. Алексиев заби за 23:24, но руснаците заложиха на Михайлов и не сбъркаха - 23:25 и 1:3 за Русия.

Водещи

Най-четени