Австрийка спря Пиронкова на 1/4-финалите в Ийстбърн 21.06 | 20:14

Двубоят започна зле за българката, а 3-часовата пауза заради дъжд не ѝ помогна и тя загуби с 0:2 сета от №59 в света Тамира Пашек

От Иво Вецев

Първата ракета на България при жените Цветана Пиронкова записа тежко поражение от Тамира Пашек с 0:6, 4:6 и се прости с надеждата си да се класира на полуфинал на турнира на тревни кортове в Ийстбърн, с награден фонд 637 000 долара.

Пловдивчанката поднесе изненадата в турнира още в първия кръг, след като отстрани №1 в схемата и №3 в световната ранглиста Агниешка Радванска, а след това победи и коравата канадка Стефани Дюбоа. За съжаление австрийката, която е под №59 в ранглистата, успя да пречупи Пиронкова на четвъртфинала.

Все пак, Цвети спечели 16,000 долара и 120 точки за световната ранглиста и се очаква да се изкачи до 37-о място. През следващата седмица тя ще има тежката задача да защити точките, които спечели от Уимбълдън през миналата година - 500, което е близо 1/3-а от актива и през последните 12 месеца.

Пиронкова започна катастрофално срещата и бързо загуби първите три гейма, а при точка в полза на Пашек за 0:4 заваля обилен дъжд и прекрати временно срещата.

Играта бе подновена след близо три часа прекъсване, но това определено не помогна на Цвети, която загуби следващите три гейма, с което и сета - 0:6.

Вторият сет започна много по равностойно, като българката успя да вземе два поредни свои сервис гейма и поддържаше равен резултат. Все пак австрийката отново успя да пробие, като поведе с 3:4, когато Пиронкова можеше да пробие. Тя обаче изпусна и двата шанса, които имаше пред себе си.

Решаващо за двубоя можеше да се окаже развитието на гейм №10. При резултат 4:5 за Пашек тя помоли за медицинска пауза. След нея Пиронкова поведе с 0:30, но австрийката даде всичко от себе си, спечели следващите четири разигравания и за час и половина игра успя да се класира за полуфинал, където ще се изправи срещу Марион Бартоли.

Точките за пробив се оказаха най-голямата разлика между двете - от 5 опита пловдивчанката не реализира нито един пробив, докато от 6 такива Пашек записа цели 4. Първият сервис на българката също не работеше, а процентът от 37% спечелени точки при втори сервис затвърждава доминацията на Пашек в срещата.

Водещи

Най-четени