Цвети Пиронкова вече на 1/4-финал в Ийстбърн 20.06 | 17:17

Пловдивчанката продължава с прекрасното си представяне на трева

От Константин Симидчийски

Най-добрата българска тениситка Цветана Пиронкова продължи с доброто си представяне на турнира на трева в Ийстбърн (Англия) с награден фонд 637 000 щатски долара.

След като в първия кръг отстрани световната номер 3 Агнешка Радванска (Полша), днес Цвети изигра много добър мач срещу преминалата през квалификациите Стефани Дюбоа (№123 в световната ранглиста), побеждавайки я с 6:0, 4:6, 6:4.

Така 24-годишната пловдивчанка се класира за втория си четвъртфинал за сезона и запази 100-процентовия си актив срещу Дюбоа, като вече има 5 победи от 5 мача с канадката.

Благодарение на днешния си успех Пиронкова заработи 120 точки за ранглистата на WTA и 16 000 долара от наградния фонд, а за място на полуфиналите ще спори с победителката от двубоя между поставената под №8 Даниела Хантухова (Словакия) и Тамира Пашек (Австрия), които играят по-късно днес.

Иначе Цвети не срещна почти никакви трудности в първия сет срещу 123-ата в света Стефани Дюбоа, като разликата в класите бе очевидна.

Българката започна срещата вихрено, пробивайки съперничката си още в първия гейм, а след това продължи така до края на частта, като не даде на канадката да спечели нито един гейм, печелейки първия сет с 6:0 за по-малко от половин час игра.

Стефани Дюбоа все пак успя да спре серията на Пиронкова в началото на втората част, след като спечели подаването си за първи път в мача. Канадката започна да играе все по-добре, а на другия полюс бе представянето на Цвети, която започна да допуска много грешки и изпитваше все по-големи трудности при сервис геймовете си.

Така се стигна до 5:4 за Дюбоа, а Пиронкова трябваше да сервира за оставане в сета. Съперничката й обаче не позволи това да се случи, възползвайки се от поредната си възможност за пробив, за да изравни резултата в сетовете - 1:1 след 6:4 във втората част.

Третият сет стартира с много оспорван гейм, като Цвети имаше две точки за пробив, но не успя да спечели. След това нещата при Пиронкова се вгорчиха още повече след като загуби и подаването си и изоставаше с 0:2 гейма. Все пак след двойна грешка на канадката и добра игра на българката Цвети върна пробива, но Дюбоа отново направи пробив и поведе с 3:1. Драмата естествено не свърши до тук и след това Цвети взе своето подаване и направи още един пробив за 3:3.

При 4:3 за канадката дойде и най-дългия гейм в срещата, който се оказа решаващ за крайния изход в мача. Цвети успя много трудно да спечели подаването си след няколко равенства в гейма. Това обаче изглежда пречупи канадката, която загуби после подаването си и това даде възможност на Цвети да сервира за мача. Българката бе безкомпромисна и спечели мача.

Водещи