Английска карма изхвърли и другия домакин от Евро 2012 19.06 | 23:43

Англия постигна дискусионна победа над Украйна и ще играе с Италия

От Даниел Любомиров

Украйна изигра най-добрия си мач на Евро 2012 и напълно оправда участието си по право на турнира, но независимо от това го напуска преди четвъртфиналната фаза. Домакините спечелиха симпатиите на неутралните зрители със смелата си и вдъхновена игра, но загубиха с 0:1 от Англия на почти пълния "Донбас Арена".

Единственият гол реализира завърналият се в състава на "Трите лъва" Уейн Рууни в 48-ата минута след чудовищна грешка на вратаря Андрей Пятов и защитниците пред него. Куриозното бе, че островитяните прекратиха тенденция от 1980-та година насам да отбелязват поне един точен удар до почивката на Европейски първенства. Само 180 секунди по-късно обаче те се добраха до скъпоценната победа над коравия си противник, с когото ще мерят сили и в квалификациите за Световно първенство.

В 64-ата минута кармата се появи на стадиона в Донецк, защото Марко Девич преодоля вратаря Джо Харт с удара си от 15-ина метра, а Джон Тери изчисти топката акробатично, но едва след като тя бе преминала голлинията. Ситуацията се разви за секунди, но дори наличието на петима арбитри на игрището не можа да стигне, за да възтържествува справедливостта.

В другия мач от група D Швеция надигра Франция с 2:0 след страхотени голове на Златан Ибрахимович и Себастиян Ларсон.

По този начин Англия излезе начело в генералното класиране със 7 точки, следвана от Франция с 4. Украйна остана с 3, колкото и Швеция, но победата с 2:1 на домакините им осигури поне третото място в подреждането.

Така Англия ще се изправи срещу Италия на четвъртфиналите, а еврошампионът Испания ще играе с Франция.

Първи пропуски на украинците

Въпреки че в самото начало Англия имаше изразено превъзходство във владението на топката, украинците бяха тези, които първи застрашиха сериозно противниковата врата. Все пак, Джо Харт така и не бе затруден заради добрата намеса в отбрана на Джон Тери, но Ярмоленко бе изведен по отличен начин в наказателното поле и имаше време да си нагласи топката за стрелба.

Секунди преди това пък Гармаш с изстрел от около 35 метра пробва да изненада стража на "Трите лъва", но кълбото профуча над горната греда.

В 13-ата минута отново от чиста позиция защитник на Англия трябваше да блокира опасен удар – този път дело на Девич, който получи топката след центриране от левия фланг, но Скот Паркър застана на пътя на кълбото.

Неефективност

Дори с приближаването към 20-ата минута англичаните продължаваха да изглеждат по-пасивният отбор, въпреки че опитваха с комбинации по фланговете да спечелят предимство в наказателното поле. За тяхно съжаление обаче всичките им опити не водеха до притеснение в отбраната на Украйна.

Пореден неточен удар

В 22-ата минута Ашли Йънг изненадващо допусна грешка в защита и позволи на топката да го прескочи, с което и да се озове в Олег Гусев. Той моментално проби към дъгата на наказателното поле и стреля мощно, но отново не намери рамката на вратата.

Рууни пропусна

В 29-ата минута Джон Тери с фантастичен 40-метров пас намери на левия фланг Ашли Йънг, който овладя и моментално центрира към далечната греда, където Рууни игра с глава, но не натисна топката, изпращайки я встрани от вратата.

Харт спасява отбора си

Най-красивата акция на украинците през първото полувреме бе сътворена в 33-ата минута, когато с два паса защитата на Англия бе неутрализирана, а Ярмоленко пак получи топката за стрелба в наказателното поле. Украинецът финтира Ашли Коул, но диагоналният му удар бе спасен отлично от Джо Харт.

До края на полувремето

Повече голови опасности нямаше, макар че Ярмоленко отново с няколко пробива наруши спокойствието на английските бранители. В крайна сметка въпреки по-добрата си игра, Украйна не можа да поведе на "Трите лъва".

Фрапантни грешки и гол

След като Англия бе изиграла първо полувреме без удар в очертанията на вратата (за първи път на Европейско първенство от 1980-та година), "Трите лъва" започнаха по мечтан начин. В 48-ата минута след късо изпълнение на корнер Стивън Джерард финтира Коноплянка на десния фланг и центрира в наказателното поле. Цели двама защитници на Украйна се разминаха с топката, вратарят Андрий Пятов реагира неадекватно и ѝ позволи да мине покрай него, за да може Рууни на празна врата от по-малко от метър с глава да отбележи – 0:1.

Преобразяване

Мачът стана много по-динамичен (и равностоен) след отбелязването на гола във вратата на Пятов – украинците подложиха на обсада противниковата врата за период от около 5 минути, но гостите контрираха много сполучливо и създадоха още главоболия за стража на опонента си.

Уейн Рууни и Дани Уелбек излизаха на удобни позиции до наказателното поле, но индивидуални проблясъци в защитата на Украйна пречеха на дуото от Манчестър Юнайтед.

Карма

В 63-ата минута домакините направиха най-сериозния си пропуск или по-скоро стигнаха най-близо до изравняването. Милевски по много хитър начин изведе Девич на стрелкова позиция в наказателното поле, но ударът му рикошира в тялото на излезлия напред Джо Харт. Топката полетя и застрашително се насочи към голлинията, преди Джон Тери да я изчисти с героична намеса.

Повторенията обаче показаха, че кълбото е преминало голлинията и чак след това идва намесата на еврошампиона с Челси.

Пятов се реваншира

Вратарят на Украйна направи фамозно спасяване в 75-ата минута, с което до голяма степен изкупи вината си при гола на Англия. Той не се намеси добре в избиването на центриране отдясно, но при последвалия удар на Ашли Коул демонстрира висша класа.

Усилия до края

Дори в добавеното време англичаните трябваше да се бранят със зъби и нокти от набезите на домакините – Джо Харт обаче нямаше поводи да спасява вратата си, а украинците се почувстваха ощетени в 88-ата минута, когато Джон Тери игра с ръка в собствената си пеналтерия, но съдията Виктор Кашай прецени, че действието е било неволно.

Водещи

Най-четени