Англия с първа победа над Швеция от 1968 година насам 15.06 | 23:55

"Трите лъва" се поздравиха с успех с 3:2 и изхвърлиха скандинавците от турнира

От Мариян Найденов

Отборът на Англия се поздрави с победа с 3:2 над коравия състав на Швеция във втория си мач от група D на Евро 2012. Така "трите лъва" записаха първата си победа над скандинавците на голям футболен форум, като в същото време ги изхвърлиха от турнира.

Успехът обаче не дойде никак лесно, а англичаните трябваше доста да се потрудят за него. Те поведоха с гол на Анди Керъл в 23-ата минута на мача, но след това Швеция стигна до пълен обрат с автогол на Глен Джонсън (49') и попадение на Олоф Мелберг (59'). Все пак Англия успя да изтръгне успеха след голове на Тио Уолкът (64') и Дани Уелбек (78') и постигна първа победа над Швеция в официален мач от 1968 година насам.

Възпитаниците на Рой Ходжсън започнаха по-активно срещата, а първото по-сериозно положение пред вратата на Швеция стана в 7-ата минута, когато вратарят на "тре кронур" Андреас Исаксон трябваше да се намесва решително след опасен изстрел на Скот Паркър. Шведите отговориха с далечен удар на Ларсон в 12-ата минута, но той не успя да затрудни Джо Харт.

Така се стигна до 23-ата минута, когато капитанът на Англия Стивън Джерард центрира в наказателното поле, където най-съобразителен бе Анди Керъл, изпращайки топката във вратата на Исаксон с удар с глава за 1:0.

До края на полувремето двата отбора пробваха да притесняват вратарите с далечни удари, като за Швеция на два пъти това направи Златан Ибрахимович, но Харт нямаше проблеми да отрази изстрелите му. За "трите лъва" пък късмета си пробваха Ашли Йънг и Джеймс Милнър, но техните удари не намериха очертанията на шведската врата.

Скандинавците нямаха никакви намерения да се примиряват с този резултат, който ги изхвърляше от турнира и след почивката много бързо успяха да изравнят. В 49-ата минута Златан Ибрахимович стреля от пряк свободен удар, но топката попадна в стената, след което отново се върна в него. Той опита нещо средно между удар и пас, за да попадне коженото кълбо във ветерана Олоф Мелберг, който стреля, Харт изби, но топката се удари в тялото на Глен Джонсън и влетя в мрежата на Англия за 1:1.

Десет минути по-късно (59') "тре кронур" стигна до пълен обрат. Себастиан Ларсон центрира от фаул в наказателното поле, където защитата изпусна Мелберг и той отблизо с глава, не остави шансове на Джо Харт.

В 62-ата минута шведите организираха добра контраатака, която завърши с удар на Ибрахимович, който Харт без проблеми спаси, а в ответната атака Англия бе много близо до изравнително попадение, след като Джон Тери стреля много опасно с глава, но Исаксон показа класа и изби.

Селекционерът на "трите лъва" Рой Ходжсън реагира с включването в игра на Тио Уолкът на мястото на Джеймс Милнър и тази смяна се оказа много навременна, защото само три минути след влизането си в игра (64') Уолкът изравни резултата с удар от границата на наказателното поле.

Футболистите на Швеция не се стъписаха и на свой ред опитаха да отбележат нов гол във вратата на Джо Харт, но вратарят на Англия не позволи това да се случи, спасявайки много опасен удар на Златан Ибрахимович в 76-ата минута.

Така се стигна до 78-ата минута, когато авторът на втория гол за Англия Тио Уолкът нахлу в наказателното поле на Швеция и намери чудесно Дани Уелбек, който с триково отиграване с пета с гръб към вратата матира Андреас Исаксон, отбелязвайки за крайното 3:2 в полза на "трите лъва".

До края на мача възпитаниците на Рой Ходжсън се затвориха в половината си и играха на сигурно, докато шведите явно нямаха сили за нещо повече в този мач и така Англия се поздрави с първа победа на Евро 2012, след като в първия си мач от групата завърши наравно - 1:1 с Франция.

След този успех "трите лъва" събраха 4 точки, с които се изравниха с Франция на върха в класирането в група D, но "петлите" са първи с по-добри показатели. Третото място заема Украйна с 3 пункта, а Швеция е с нулев точков актив и вече няма никакви шансове да се класира напред в надпреварата.

Водещи

Най-четени