Барса громи с 5, Меси вкара своя гол №300 28.10 | 00:53

Каталунците вече имат 25 точки след 9 изиграни срещи

От Иво Вецев

В двубой от 9-ия кръг на Примера дивисион Барселона продължи силната си кампания към титлата, след като на тежкия терен на стадион "Вайекас" победи Райо Вайекано с 0:5.

През първото полувреме падна само едно попадение, като автор беше Давид Вия (20). В 47-ата пък Меси вкара за 0:2, а голът се оказа №300 в неговия актив, след като дебютира в професионалния футбол. Останалите три попадения бяха дело на Шави (78), Фабрегас (80) и отново Меси (88).

След 9 изиграни мача каталунците продължават да водят в класирането и имат 25 точки - с 3 повече от Атлетико Мадрид, но и мач повече. Райо пък се намира на 13-а позиция с 10 точки.

Първата възможност за попадение се откри пред домакините, като Хосе Карлос направи пробив по дясното крило, но завърши със слаб удар в аут. Постепенно Барса започна да натиска и в крайна сметка гол падна.

В 20-ата минута Педро получи топката в половината на Райо, но беше фаулиран. Коженото кълбо обаче беше във Фабрегас и съдията даде авантаж. Сеск се възползва и изведе с диагонален пас Давид Вия сам срещу вратаря и голмайсторът на Испания за всички времена не сбърка - 0:1 за лидера в класирането.

През втората половина на полувремето Барса изпусна още два страхотни шанса, като първо Фабрегас беше изведен сам срещу вратаря, но Рубен спаси, а след това Вия стреля слабо във вратаря от около 9 метра.

От своя страна домакините опитаха натиск в края, в който Пити стреля изключително опасно над вратата на Валдес, а вратарят трябваше да се намесва решително при удар на Делибашич в края на първите 45 минути.

Веднага след началото на второто полувреме Барса реши срещата - в 47-ата минута Педро напредна през центъра, финтира трима в бял екип и пусна отдясно в наказателното към Монтоя. Младият талант на Барса веднага пусна около точката на дузпата към Меси и аржентинецът беше безпощаден - 0:2 в гол №300 за Меси през кариерата му в Барселона и Аржентина.

Следващите две положения бяха пред вратата на Валдес, който трябваше да се намесва решително първо при удар на Амат, докато в 61-ата минута Делибашич получи страхотна възможност и от 7 метра необезпокояван стреля, но в обсега на национала.

Последваха две положения пред Лео Меси, който след грешка на защитата на домакините в 64-ата минута се опита да прехвърли Рубен, но топката излезе в аут. В 72-ата минута той стреля опасно от пряк свободен удар, но отново вратарят излезе победител в задочния двубой.

Райо изпуснаха още един-два шанса за почетно попадение преди Барса да стигне до трети гол - в 78-ата минута Алексис и Алба комбинираха на лявото крило и левият бранител проби към наказателното поле. Той видя включващия се Шави и върна към точката на дузпата, където плеймейкърът на Барса стреля в далечния ъгъл - 0:3.

Това сложи край на съпротивата на Райо, а само две минути по-късно Педро бе оставен необезпокояван да пробие по дясното крило. Той центрира в наказателното, където Алексис се размина с топката, но зад него беше Фабрегас, който с десния крак вкара за 0:4.

В 88-ата минута Бускетс пресече подаване в половината на Барса и пусна към Фабрегас. Сеск пък прехвърли цялата защита на Райо, за да изведе Меси сам срещу вратаря и аржентинецът хладнокръвно финтира Рубен и отбеляза за крайното 0:5.

Водещи

Най-четени