Барселона на финал №7 в историята си 04.05 | 07:12

Каталунците ще се борят за своето четвърто отличие в най-престижния клубен турнир на континента

От iNews.bg

Отборът на Барселона елиминира своя голям съперник Реал Мадрид от Шампионската лига късно снощи, с което и каталунците се класираха за финалния мач от надпреварата на митичния "Уембли" в английската столица Лондон.

Успех с 2:0 на "Сантяго Бернабеу" преди седмица и равенство 1:1 на "Камп Ноу" снощи се оказаха достатъчни за водения от Хосеп Гуардиола състав, а каталунският гранд ще се бори за своята четвърта европейска корона на 28 май. Тогава съперник на Барселона ще бъде победителят от другата 1/2-финална двойка в турнира, където съперници са Манчестър Юнайтед и Шалке 04.

Общо седем (редом с предстоящия, б.р.) са финалите на Барса в Купата на Европейските шампиони, в последствие преименувана на Шампионска лига през 90-те години. За първи път "блаугранас" достигат до директен спор за отличието през далечната 1961, когато обаче испанският гранд склонява глава пред "лисабонските орли" от Бенфика. Срещата се играе в Берн, а португалците постигат успех с 3:2, макар и без легендария Еузебио в своите редици. Това е и първи финал в историята на турнира, участие в който не взима тогава петкратният пореден носител на трофея Реал Мадрид.

Финал №2 също се оказва неуспешен за Барселона, когато през 1986 в Севиля каталунците се изправят срещу страхотния тогава състав на Стяуа Букурещ. Предвождан от "русия ангел" Бернд Шустер, воденият от Тери Венейбълс тим е сочен за фаворит в битката. Редовното време и продълженията обаче завършват при равенство 0:0, а последвалите дузпи се оказват истински кошмар за "лос кулес". Барселона не реализира нито един от своите изпълнени четири наказателни удара, а въпреки пропуснатите два на Стяуа, румънците излизат победители от рулетката с резултат 2:0. Стражът на Стяуа Хелмут Дукадам пък завинаги записва името си в аналите на румънския футбол, заради отразените от него дузпи на "Рамон Санчес Писхуан".

През 1992 Барселона все пак успява да стигне до отличието. От третия опит каталунците печелят най-ценното отличие в европейския клубен футбол, а архитект на триумфа е Йохан Кройф. Легендарният холандец изгражда състав, достатъчно силен, за да покори върха, а в него личи и името на българския национал Христо Стоичков. Първата си купа в турнира Барса печели на "Уембли" пред погледа на Кралицата, а съперник на "Дрийм тийм"-а е италианският Сампдория. Подобно на двубоя със Стяуа само преди шест години, сблъсъкът отново не излъчва победител в редовното време - 0:0. Девет минути преди края на продълженията обаче Барса е в Рая, когато холандецът Роналд Куман изпълва своя митичен пряк-свободен удар, не давайки шансове на Джанлиука Палиука за крайното 1:0. Барселона триумфира за първи път с ценния трофей, а само две години по-късно отново е на финал.

Мястото е Атина, а съперник на испанците е Милан. Във водения от Фабио Капело състав личат имената на футболисти като Паоло Малдини, Роберто Донадони, Звономир Бобан, Деметрио Албертини и Деян Савичевич, но въпреки това, "Дрийм тийм"-ът на Кройф е сочен за твърд фаворит в двубоя. Редица специалисти и анализатори предричат втора титла за Барса в надпреварата, но тази атинска вечер завинаги ще остане в кошмарите на всички почитатели на "блаугранас". Милан на Капело слага край на ерата "Кройф", нанасяйки звучен шамар с 4:0 на каталунския колос. Масаро на два пъти, Савичевич и Марсел Десаи отчайват Андони Субисарета, за когото това се оказва и лебедова песен на "Камп Ноу". Барса прекланя глава, а "Дрийм тийм"-ът вече е история.

Следват години, в които Барселона достига на крачка до финала на надпреварата, но така и не успява да се класира за него. Каталунците записват слаби сезони на домашна и европейска сцена, като видимо адаптацията към "живот след Кройф" не протича никак леко за Барса. Вторият "Дрийм тийм" на "блаугранас" обаче се ражда десет години, след кошмара в Атина. Начело на каталунците е друг холандец - Франк Рийкард, а в съблекалнята на Барса блестят футболисти като Роналдиньо, Деко и Самуел Ето'о, подкрепяни от местните момчета Карлес Пуйол, Шави Ернандес и Андрес Иниеста. "Блаугранас" отново играят магичен футбол, а през 2006 Барселона се класира на своя пети финал в турнира. Париж и Айфеловата кула приветстват футболните артисти на Рийкард, а съперник на Барса е друг клуб, славещ се с красива и нападателна игра - Арсенал. Везните обаче се накланят в полза на испанците още през първата част, когато вратарят на "топчиите" Йенс Леман е изгонен заради безразсъдно нарушение извън наказателното поле спрямо Самуел Ето'о. Макар и с десет души, Арсенал взима аванс в резултата с попадение на Сол Кембъл преди почивката, но втората част е за Барса. Английският тим успява да удържи преднината си за известен период от мача, но изравнителен гол на Самуел Ето'о прекършва волята на "артилеристите". Малко след това следва и втори гол, този път на бразилеца Жулиано Белети, който и донася европейска титла №2 на Барселона.

Финал №6 и корона №3 следват три години по-късно, когато начело на клуба е вече наглед твърде младият Хосеп Гуардиола. Каталунецът, който през 1992 триумфира в турнира и като футболист, обаче не разочарова, завоювайки исторически требъл в още първата си година като треньор на "лос кулес". Роналдиньо вече го няма, но мястото му е заето по достоен начин от новия крал на Барселона - Лионел Меси. "Стадио Олимпико" в Рим приема битката между Барса и английския Манчестър Юнайтед, който до този момент няма загубен европейски финал. "Червените дяволи" са и действащ шампион на Европа по това време, но не успяват да дублират успеха си. Каталунците установяват пълен контрол над мача и печелят с 2:0, след като Самуел Ето'о и Лионел Меси пращат топката зад гърба на ветерана Едвин ван дер Сар. След мача пък повечето от лагера на Манчестър Юнайтед признават, че твърде трудно са могли да отнемат топката от владение на Барселона.

Сега най-вероятно ни предстои да наблюдаваме финал между същите два съперника, които премериха сили и преди години. Юнайтед ще получи своя шанс за реванш, но Пептим е ненаситен за успехи. И двата тима разполагат с по три трофея от турнира в своята витрина, като на 28 май предстои да ги видим в здрава битка за четвърти. Освен, естествено, ако тази вечер германският Шалке 04 не стори нещо шокиращо на "Олд Трафорд".

Водещи

Най-четени