Барса е на финал в Шампионската лига след равенство 1:1 срещу Реал 03.05 | 22:38

Каталунците са първият финалист в турнира, очакват Юнайтед или Шалке на "Уембли"

От iNews.bg

Отборът на Барселона се класира за финала в тазгодишното издание на най-престижния клубен турнир - Шампионската лига. Каталунците не успяха да победят тима на вечния съперник Реал Мадрид и завършиха при равенство 1:1 тази вечер на "Камп Ноу", но благодарение на победата си преди седмица на стадиона на "белия балет", момчетата на Пеп Гуардиола си осигуриха класиране за последния двубой в надправарата, който през този сезон ще се изиграе на стадион "Уембли" в английската столица Лондон.

Педро Родригес откри резултата за Барселона в 54-ата минута на мача, но десет минути по-късно Марсело изравни резултата. Силите на Реал Мадрид обаче не стигнаха за нещо повече от този мач и така футболистите на Жозе Моуриньо отпадат от турнира стъпка преди финала.

През първите 20 минути на двубоя играта бе съсредоточена предимно в средата на терена и двата тима хвърлиха доста сили в борба за надмощие по всяка точка на терена. Все пак домакините от Барселона успяха първи да осъществят по-сериозен контрол над топката и започнаха да организират опасни атаки по посока на вратата на Реал Мадрид.

В 22-ата минута дойде и първата по-сериозна опасност пред вратата на Касияс, когато след центриране от ъглов удар Серхио Бускетс бе оставен непокрит в наказателното поле. Халфът стреля опасно с глава, но топката попадна право в ръцете на испанския страж на Реал.

В 32-ата минута отново националния страж на Испания бе на точното място за да отрази изстрел на Лионел Меси, а само две минути по-късно Касияс отново спаси своя тим от попадение, този път след опит на Давид Вия да открие резултата в полза на каталунците.

Поредна добра изява на вратарят на "белия балет" пък феновете на двата отбора видяха в 37-ата минута, когато Лионел Меси бе разколебан за втори път от вратарят на Реал. В 40-ата минута пък бе и първото по-сериозно положение в полза на тима от Мадрид, но Кристиано Роналдо и Анхел ди Мария не успяха да се разберат и Валдес изпревари аржентинецът.

В самия на край на полувремето вече получилия един жълт картон бранител на гостите Рикардо Карвальо извърши ново нарушение пред наказателното поле, но главният рефер на двубоя Франк де Блекере реши да не го декорира с втори жълт и съответно червен картон за радост на гледащия двубоя от своята хотелска стая Жозе Моуриньо.

След почивката футболистите на Реал Мадрид изглеждаха решени да хвърлят и последните си сили в опит да заличат пасива си от първия мач. "Кралският клуб" изглеждаше по-агресивен и първи стигна до сериозно положение, като топката дори се озова в мрежата, но попадението на Игуаин бе отменено заради нарушение на Кристиано Роналдо в атака секунди преди гола.

Противно на малко по-доброто начало за момчетата в бяло обаче, Барселона откри резултата в своя полза в 54-ата минута. Испанският магьосник в средата на терена за Барселона Андрес Иниеста поднесе на привържениците поредна доза от своята магия и изведе по страхотен начин Педро само срещу Касияс, а нападателят останал очи в очи с вратаря на Реал не сгреши и прати в екстаз трибуните на "Камп Ноу" - 1:0 за Барса.

Само девет минути по-късно обаче, в 63-ата минута на двубоя, Реал успя да изравни резултата. Страхотен пробив на Анхел ди Мария, който успя да нахлуе непокрит в наказателното поле на Барселона завърши с изстрел на аржентинеца, срещнал страничния стълб. За нещастие на Виктор Валдес и компания обаче, кълбото попадна право в краката на Марсело, който не сгреши и направи резултата 1:1.

В 80-ата минута Реал Мадрид имаше шанса да организира опасна контраатака, след като Месут Йозил открадна една топка, озовала се в Роналдо, чиито страхотен пробив обаче завърши с изключително стабилна намеса на централния бранител на Барса Жерар Пике.

До края на двубоя пък най-запомнящия се миг бе завръщането на терена на Ерик Абидал. Полузащитникът претърпя изключително тежък период в своя личен живот, след като опериран от тумор. Влизайки на мястото на капитана Карлес Пуйол, Ерик Абидал изправи на крака целия стадион, който приветства сърцато завръщането на своя любимец след огромната лична победа, която успя да осъществи Абидал.

Победител в четвъртото издание на "Ел Класико" в крайна сметка така и не бе излъчен, но след успеха с 2:0 в първия мач Барселона стана първия финалист в тазгодишното издание на Шампионската лига. Съперникът на каталунците пък ще определен утре вечер, когато Манчестър Юнайтед приема тима на Шалке на своя "Олд Трафорд" също с два гола преднина от първия мач.

Водещи