Барселона удари на камък на "Стамфорд Бридж" срещу Челси 18.04 | 23:33

Дидие Дрогба реализира победния гол при единствения точен удар за "сините"

От Даниел Любомиров

Челси изнесе лекция по стабилна игра в защита срещу Барселона (на която би завидял дори Жозе Моуриньо) и успя да се възползва от единствения си точен удар, за да измъкне победа с 1:0 в първия полуфинален сблъсък от Шампионската лига на "Стамфорд Бридж".

Дидие Дрогба бе критикуван за прекалено честото си лежене на мокрия терен в Лондон и именно заради влизанията на медицинския екип, продиктувани от неговите нужди преди почивката, полувремето бе удължено с 2 минути.

Котд'ивоарецът се възползва брилянтно от добавеното време преди почивката и реализира единствения гол в срещата, след като получи удобен пас от Рамиреш, който пък бе намерен по перфектен начин от Франк Лампард.

Алексис Санчес уцели греда, Сеск Фабрегас направи изумителен пропуск на 4 метра от опразнената врата, а Петър Чех заслужи прозвището "играч на мача" с майсторските си спасявания.

Барселона не успя да материализира превъзходството си на терена, а Лео Меси този път беше спрян от бранителите в синьо, като най-много похвали от тях залсужи Гари Кейхил.

Така преди реванша на "Камп Ноу" Барселона (също като Реал) ще трябва да заличи пасив от 1 гол, за да извърви целия път до мечтания финал в Мюнхен.

Още през първия четвърт час двата тима създадоха достатъчно възможности, за да си отбележат поне по един гол, но въпреки това резултатът остана непроменен.

В 9-ата минута Алексис Санчес беше изведен зад защитата на Челси и се озова очи в очи с Петър Чех, който напусна вратарското си поле. Чилиецът технично прехвърли стража на "сините", но топката срещна напречната греда и не пожела да влезе.

В следващата атака на домакините, те създадоха сериозно разбъркване в пеналтерията на Барса и защитниците на каталунците панически трябваше да чистят топката. В един момент Джон Тери се озова на стрелкова позиция на три метра от голлинията, но кълбото беше избито от краката му и излезе в аут.

В 15-ата минута Барселона изпусна ново чисто положение за гол – Даниел Алвеш намери Меси, чийто удар беше блокиран от Раул Мейрелеш. Аржентинският магьосник отново овладя и се понесе в наказателното поле, където подаде вляво за Андрес Иниеста. Испанският национал стреля по диагонала, а Чех изби топката право в краката на Сеск Фабрегас. Бившият ас на Арсенал обаче не нацели добре кълбото и изпусна от четири метра да порази опразнената врата.

В следващите мигове на терена двата тима започнаха да обръщат малко повече внимание на играта в защита, макар темпото да не спадна видимо. Барселона прекарваше повече време в противниковата половина и логично стигна до нов опасен удар към Петър Чех.

В 28-ата минута Алексис получи топката отдясно след пробив на Алвеш и центрира остро в наказателното поле, където Меси с глава насочи топката към вратата, но чешкият страж на Челси спаси.

В оставащото време до края "сините" от Лондон продължиха да се движат по ръба на опасността, защото прекалено много приеха играта в собствената си половина, макар да се бяха групирали сигурно в защита и да не позволяваха на Барса опасни изстрели чак до 43-ата минута.

Меси започна скоросттна контраакция за каталунците и изведе Сеск зад защитата, като техничният удар на Фабрегас преодоля Чех, но Ашли Коул изчисти пред голлинията и запази равенството.

Противно на логиката, Челси поведе в резултата в последната секунда на втората добавена минута на полувремето. Лео Меси загуби топката на центъра и Франк Лампард със страхотен 30-метров пас намери връхлитащия в предни позиции Рамиреш. Бразилецът нахлу в пеналтерията и центрира по земя за Дрогба, който бе оставен без опека на далечната греда и прати топката в мрежата за 1:0.

Втората част очаквано започна с натиск на каталунците, които обаче биваха принуждавани да търсят изстрели от далечна дистанция, защото играчите на Челси бяха групирани пред наказателното поле и не оставяха празни пространства.

В 50-ата минута Адриано стреля опасно по диагонала, но Чех не бе хванат неподготвен и отрази въртеливата топка. В 57-ата пък Фабрегас с фамозен пас над бранителите на домакините изведе Алексис очи в очи със стража на "сините". Чилиецът обаче стреля покрай гредата от чистата позиция.

Въпреки че мачът все повече се приближаваше до своя край, играчите на Барселона запазваха самообладание и продължаваха да владеят топката със завидно спокойствие. Меси залагаше повече на индивидуални пробиви, но бранителите в синьо се справяха с неутрализирането им пред наказателното поле.

До края на срещата картинката не се промени – Барса атакуваше, но защитниците (а и всички играчи) на Челси се справяха със задачите си да неутрализират основните единици на Пеп Гуардиола.

В 87-ата минута Чех за пореден път трябваше да демонстрира рефлекс, след като Карлес Пуйол засече с глава центриране от фаул на Меси.

В 93-ата минута пък дойде и най-големият пропуск на каталунците през второто полувреме, когато след пробив на Меси топката стигна вдясно до резервата Педро, чийто диагонален изстрел срещна гредата. Кълбото попадна в обега на Серхио Бускетс, който стреля разочароващо високо от отлична позиция фронтално пред опразнената врата.

В крайна сметка последният съдийски сигнал даде начало на празненствата на "Стамфорд Бридж".

Водещи

Най-четени