Челси и Барселона ще разчистват стари сметки на "Стамфорд Бридж" 18.04 | 14:18

Днес Барселона е в Лондон, за да доминира над Челси и да изтрие отпечатъка от 6 май 2009 година, а "сините" от своя страна са готови да отмъстят

От Константин Симидчийски

Мнозина хора смятат, че тази вечер принадлежи на Челси, или поне би трябвало да принадлежи. На Острова се усеща въздух, носещ сластния аромат на отмъщение и мъст, а призракът на Том Хенинг Йовребо несъмнено ще броди из "Стамфорд Бридж" преди, по време и след днешния ½-финал в Шампионската лига. Да, тази вечер е голяма за Челси от чисто морални съображения, но и нещо друго е вън от съмнение - Барселона ще желае не по-малко да се отърси от случилото се преди три години.

Този тим на каталунците е несъмнено най-силният на своята генерация, а някои дори го определят и за най-добрия в историята. Дали това е така или не - това е друга тема на разговор. Както Пеп Гуардиола обаче, така и неговите футболисти, участвали в "спектакъла на Йовребо" преди три години, все още носят случилото се на "Стамфорд Бридж" като неприятен белег върху себе си. Вечер, която не може да зачеркне успехите на "лос кулес", но която продължава да хвърля черно петно върху завета на изящния Пептим. Днес Барселона е в Лондон, за да доминира над Челси и да изтрие отпечатъка от 6 май 2009 година. "Сините" от своя страна са готови да отмъстят.

Малко бяха хората, които очакваха, че този Челси ще достигне до ½-финалната фаза на надпреварата. Назначаването на Андре Вилаш-Боаш не доведе до желания от Роман Абрамович резултат, а лондончани бяха с един крак извън надпреварата, губейки с 1:3 от Наполи на "Стадио Сан Паоло".

Голямата промяна за Челси обаче настъпи след назначаването на Роберто Ди Матео като временен мениджър. Рано е да се каже доколко италианецът е брилянтен тактик, но ако не друго, футболистите на Челси играят с една доза повече самочувствие и настроение, сравнено с дните под ръководството на Вилаш-Боаш. "Сините" вече си "запазиха" място за финала на ФА Къп срещу Ливърпул, а тази вечер им предстои нова важна битка.

Барселона от своя страна продължава битката на три фронта едновременно. Когато преднината на Реал Мадрид в Примера стана твърде голяма, за да бъде наваксана, Пеп Гуардиола определи Шампионската лига като приоритет за неговия тим.

Сега Барса отново е в борбата за титлата с предстоящо "Ел Класико" у дома, като каталунците отново ще се опитат да станат първият тим в историята, защитил трофея в Шампионската лига. През 2010 година Барса бе спряна от Интер, отново на ½-финалната фаза, а първите 90 минути на "Стамфорд Бридж" ще отговорят на въпроса ни, доколко Челси има сили да повтори стореното от "нерадзурите".

Дилемата на Ди Матео в отбрана

Роберто Ди Матео има проблеми в своя дефанзивен вал, след като бразилецът Давид Луис получи контузия по време на мача с Тотнъм за ФА Къп. Капитанът Джон Тери продължава да играе с две пукнати ребра, но това няма да попречи на сърцатия бранител да поведе своите. Гари Кейхил също е с лека травма, но се очаква, че ще бъде на разположение на Ди Матео.

Основната дилема на италианеца е в отбрана, където временният мениджър на Челси е изправен пред важно решение - дали да остави Бранислав Иванович на поста десен бранител, където сърбинът предлага много сигурност, като същевременно постави не разполагащият с много опит в Европа Гари Кейхил до Джон Тери. Другият вариант е Иванович да заеме мястото си до капитана, а Жозе Босингва или Пауло Ферейра да стартират отдясно.

Любопитно е да се види какво решение ще вземе Ди Матео и в атака, където Фернандо Торес остана на пейката срещу Тотнъм. Отбраната на Барселона винаги е изпитвала проблеми срещу по-бързи нападатели, което може да направи Торес добра опция за Ди Матео. Надали обаче италианецът ще се лиши от присъствието на Дидие Дрогба в своя стартов състав, поради което можем да очакваме "Ел Ниньо" през втората част на сблъсъка.

Без проблеми за Гуардиола

Наставникът на гостите Хосеп Гуардиола няма проблеми с отсъстващи футболисти, освен перманентно липсващите Давид Вия и Ерик Абидал. Малиецът Сейду Кейта не бе на разположение за гостуването на Леванте през уикенда, но днес отново ще бъде на линия за своя тим.

Срещу Милан Гуардиола наглед заложи на схема 4-1-2-3, но в течение и на двата мача се видя, че по-скоро тактическата постройка наподобява схема с трима бранители, имайки предвид колко напред в половината на съперника се изявяваше Даниел Алвеш. Любопитно е да се види как ще подходи специалистът тази вечер, като няма да е учудващо, ако Алвеш бъде върнат по-назад, допринасяйки за по-голяма сигурност в защитата на европейския шампион.

Стартовите състави на Пеп Гуардиола винаги са трудни за прогнозиране, защото тактикът често поднася изненади, каквито например бяха включванията на Сейду Кейта и Исаак Куенка в двубоите с Милан. Теоретично би трябвало да очакваме, че дуото Шави Ернандес - Андрес Иниеста ще действа пред опорния халф Серхио Бускетс, а в атака ще се търси най-добрата разновидност на тризъбеца. Естествено сигурен титуляр е най-добрият футболист в света Лионел Меси, а кой измежду Алексис Санчес, Педро Родригес, Сеск Фабрегас или дори Исаак Куенка ще му партнира в атака, това предстои да разберем.

Прокобата на Меси

Трикратният кавалер на Златната топка е вкарвал почти на всеки тим, срещу който Барселона е излизал, но не и срещу Челси.

Любопитно е, че Ла Полга все още няма отбелязан гол в мрежата на "сините", като аржентинецът не стори това и в двата ½-финални сблъсъка през миналата година. Особено лош за Меси бе втория двубой на "Стамфорд Бридж", когато Меси даде асистенция за драматичния гол на Андрес Иниеста, но като цяло рядко намираше свободни пространства за изява. Малкият терен в Лондон не е никак удобен за търсещия повече място Меси, като една от задачите на Ди Матео ще бъде отново аржентинецът да бъде "задушен" от противниковия отбор.

Челси не е губил от Барселона в пет поредни мача

През 2009 година Барселона елиминира Челси и се класира за финала в Рим, но това се случи след две равенства и повече голове на чужд терен. Последната победа на каталунците над лондонския отбор датира от пролетта на 2006 година, когато Барса на Франк Рийкард спечели с 2:1 над Челси на Жозе Моуриньо. Сблъсъкът тогава отново бе на "Стамфорд Бридж", а Челси доигра срещата с десет души след изгонването на Асиер дел Орно през първата част.

Челси несъмнено ще бъде удовлетворен от каквато и да е победа тази вечер, най-добре без допуснат гол, но вероятно и равенството няма да е лош резултат за "сините". Особено гарнирано със "суха" мрежа.

Водещи

Най-четени