Баскетнационалите отстъпиха на Италия в Атина 24.08 | 10:27

Националният отбор на България по баскетбол стартира участието си на приятелския турнир "Акрополис" в Атина със загуба от Италия със 74:71 (16:21, 26:19, 9:18, 20:16)

От Мариян Найденов

Националният отбор на България по баскетбол стартира участието си на приятелския турнир "Акрополис" в Атина със загуба от Италия със 74:71 (16:21, 26:19, 9:18, 20:16).

Това бе втора среща между двата тима през лятото, като "трикольорите" на Росен Барчовски отстъпиха и първото си изпитание срещу "адзурите", което бе в по-ранен етап от подготовката им за предстоящото Европейско първенство в Литва.

Националите стартираха срещата добре и се държаха близо до съперника си през първите 10 минути на двубоя, но към края на частта позволиха на италианците на дръпнат с шест точки - 21:16.

Авансът на "адзурите" обаче бе бързо потушен с безответна серия от 6:0 за България, на която пък италианците отговориха със седем поредни точки и отново излязоха напред. Дългите серии останаха запазена марка на частта, а последната дума в нея имаха нашите баскетболисти, които не само изравниха, но и поведоха в резултата след 9 поредни пункта за 42:40.

Темпото на игра спадна след почивката и въпреки равностойната игра на двата тима, италианците съумяха да поведат след изиграването на третите 10 минути и стартираха финалната четвърт с преднина от седем точки - 58:51.

До финалната сирена "адзурите" изпълниха отлично задачата си да поддържат натрупаната преднина, а българският отбор бе на крачка да се върне в срещата броени секунди преди нейния край, но времето за обрат за момчетата на Барчовски се оказа недостатъчно.

Деян Иванов бе най-резултатен за България, отчитайки се с дабъл-дабъл от 17 точки и 10 борби. Брат му Калоян добави 14 пункта, а талантът на Лукойл Академик Божидар Аврамов се отчете с 12 точки.

Днес "лъвовете" се изправят срещу тима на домакините, а ден по-късно ще изиграят последната си контрола в гръцката столица срещу американския колежански тим на Бригам Йънг.

Водещи

Най-четени