Бахрейн няма да оспорва падането си от календара 10.06 | 10:44

"Приемаме и уважаваме решението", заявиха организаторите на Гран при в Кралството

От Константин Симидчийски

Организаторите на предизвикалото истинско цунами в света на Формула 1 Гран при на Бахрейн също загубиха надежда, че е възможно състезанието в Кралството да се проведе до края на този сезон.

Решението на ФИА да върне Бахрейн в календара за 2011 доведе до крайно драматични шест дни, а отбори, пилоти и добре познати имена в спорта изразиха несъгласието си с хода на Международната федерация по автомобилизъм. Стана дума дори и за евентуалния отлив на спонсори, който би предизвикал насроченото за 30 октомври мероприятие в островната държава.

Това доведе и до реакцията на президента на ФИА Жан Тод, който помоли Бърни Екълстоун отново да пренареди календара за 2011, което и ще позволи на Индия да приеме дебютния в историята си старт от Формула 1 на първоначалната за това дата - 30 октомври.

И вече имайки предвид, че пред Бърни Екълстоун няма пречка да извади Бахрейн от играта, организаторите на мероприятието започнаха да приемат това, което предстои да се случи - Бахрейн да бъде окончателно отстранен от календара на Формула 1 за 2011.

Президентът на Международната писта в Бахрейн Сайед Ар Алзаяни заяви, че особено и с оглед на недоволствата на отборите, няма почти никакъв смисъл да се води борба за запазването на старта в календара.

"Въпреки, че Бахрейн би бил очарован да приеме Гран при на 30 октомври, съобразено с решението на Световния моторен съвет, вече е ясно, че това не може да се случи. Ние уважаваме напълно това решение", се казва в изявлението на Алзаяни.

"Бахрейн няма абсолютно никакво желание да приеме състезание, което ще удължи прекомерно календара на Формула 1 и ще отнеме от удоволствието на пилоти, отбори и фенове. Ние искаме да продължим да изпълняваме позитивна и конструктивна роля във Формула 1, както и винаги е било. Поради това и в името на спорта, ние няма да преследваме пренасрочването на Гран при за този сезон", добавиха от Кралството.

Водещи