Отзивите за Гран при на Бахрейн продължават да валят 06.06 | 18:42

"Това може да се превърне в истинско бедствие", предупреди спортният министър на Великобритания Хю Робъртсън

От iNews.bg

Решението на ФИА да даде дата на Бахрейн за домакинство на старт от Формула 1 в края на октомври продължава да предизвиква множество реакции, голяма част от които и далеч не са позитивни.

Асът на Уилямс Рубенс Баричело, който е и президент на Асоциацията на Гран при пилотите (GPDA) също не пропусна да изрази притесненията си спрямо предстоящия старт в Кралството, което през тази година бе разтърсено от граждански размирици и солидно политическо напрежение.

Бразилецът сподели резерви относно сигурността, която пилотите от Формула 1 ще получат в островната държава, като настоя за стопроцентови гаранции в това отношение.

"Искам да бъде ясно, че аз самият обичам пистата в Бахрейн и състезанието там", започна Баричело. "Въпреки това, също така искам да бъда сигурен, че всички ние ще бъдем в безопасност там. По време на срещите на GPDA бяха изразени притеснения в тази насока, като настояваме за засилена охрана на мероприятието", добави ветеранът.

Промените в календара означават, че Формула 1 ще пътува от Абу Даби за Бразилия, преди да се завърне на изток към Индия в началото на декември.

"Това означава, че ни предстои повече работа. Общо взето, отборите ще трябва да работят двойно. Но за нас - пилотите, най-важното в случая е нашата сигурност", повтори Баричело.

Kъм критиците на решението на ФИА се включи и спортният министър на Великобритания Хю Робъртсън.

Министър Робъртсън далеч не се оказа оптимист за успешно развитие на няколкомесечната сага, споделяйки мнение, че тя може да доведе дори до "бедствие", ако състезанието се проведе на есен.

Властите в Бахрейн продължават да настояват, че гражданските размирици в Кралството, довели до отлагането на Гран при в началото на годината, вече са в миналото. Но не спират да пристигат и новини за нови кръвопролития във и около столицата Манама, което притеснява сериозно света на Формула 1.

"Не може да се позволява ситуация, в която политиката идва преди спорта", заяви Хю Робъртсън, цитиран от "Дейли Телеграф".

"Ако това наистина се случи, тогава ще държим истинско бедствие в ръцете си. Ако видим опозиционни на властта групи, които искат състезанието да се проведе, то това няма да е никак изненадващо. Те ще получат чудесна възможност за протест, което може да доведе до опасност", добави министърът.

Водещи

Най-четени