Гран при на Бахрейн официално падна от календара на Формула 1 16.06 | 07:21

Състезание в Кралството през 2011 няма да има, а Гран при на Индия получи първоначалната си дата 30 октомври

От Константин Симидчийски

Това, което се очакваше без никакви съмнения в последните дни, вече е факт - Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) обяви официално отпадането на Бахрейн от календара на Формула 1 за 2010.

Решението е в следствие на проведено по факс гласуване през тази седмица, а Гран при на Индия отново получи титулярната си дата за този сезон - 30 октомври.

Новините от ФИА пък означават, че настоящият сезон във Формула 1 окончателно ще приключи с Гран при на Бразилия на 27 ноември.

Както е известно, сагата около евентуално състезание в Бахрейн през 2010 доби изключителни размери напоследък. По план сезонът трябваше да стартира в Кралството, но политическото напрежение и граждански размирици в островната държава не позволиха това да се случи.

В началото на юни ФИА гласува положително за връщането на Бахрейн в календара, давайки му датата на Гран при на Индия през октомври. Това от своя страна и означаваше, че сезонът във Формула 1 щеше да бъде удължен, приключвайки чак през декември.

Това, както и несъгласието на много хора със случващото се в Кралството от политически аспект, доведе до сериозен натиск за отменянето на това решение на ФИА.

Водещи

Най-четени