Без изненади в Гданск – отново финал между Бразилия и Русия 10.07 | 10:59

Поставените под номер 1 и 2 в световната ранглиста не дадоха шансове на Аржентина и Полша и си уредиха поредна среща на финал

От Краси Киров

Отборите на Бразилия и Русия спечелиха полуфиналните си срещи в 22-рото издание на Световната лига и ще се изправят един срещу друг днес от 21.00 часа в битка за титлата в елитната надпревара.

Отборът на Бразилия стана първият финалист в Световната лига тази година. "Селесао" се справи с 3:0 гейма (25:22, 42:40, 25:23 ) над вечния съперник Аржентина в много интересен двубой.

Впечатление прави втория гейм, който завърши при резултат 42:40. Двата тима се бяха вкопчили в изключителна битка, като аржентинците се предадоха след много добра игра. Бразилия, която е известна със страхотния си отборен дух, успя да сломи "гаучосите" чак след като и двата тима направиха по 40 точки в гейма. Геймът продължи 40 минути като волейболистите на Аржентина имаха 7 геймбола, но не успяха да се възползват от тях, а Бразилия при 11-ия си геймбол спечели сета.

По този начин Бразилия се класира за трети пореден финал в Световната лига, като това е 10-ти финал за тима в последните 11 години. Също така Бразилия ще се опита да спечели трета поредна титла в Световната лига.

Най-добър за бразилците бе Тео Лопес, който реализира 23 точки, Жиба и Браво добавиха по 13 точки. За тима на Аржентина най-резултатен бе Факундо Конте със своите 20 точки. Федерико Перейра добави още 15.

Отборът на Русия пък победи тима на домакините от Полша с 3:1 (25:22, 25:22, 22:25, 25:17) пред препълнените трибуни на "Ерго Арена" в Гданск.

Най-резултатен за победителите бе Максим Михайлов с 24 точки. За "дружина полска" отново над всички бе Бартош Курек, но неговите 23 точки се оказаха недостатъчни да спрат устрема на руснаците.

Вдъхновени от подкрепата по трибуните, поляците започнаха мача по-добре, но предадоха инициативата още преди първото техническо прекъсване. Постепенно Русия затвърди контрола си в гейма и поведе със 17:11. Тогава на полето се появи капитанът на поляците Пьотр Грушка, но и това не помогна на домакините и те загубиха частта на 22 точки.

След краткото откъсване на момчетата на Андреа Анастази във втория гейм и последвалото равенство 6:6, развитието в частта вървеше точка за точка. В края обаче отново руснаците излязоха по-съобразителни, натрупаха аванс след втората техническа пауза и водени от Максим Михайлов, разочароваха феновете на домакините, повеждайки с 2:0 гейма в полуфинала.

Опрени до стената, поляците успяха да задържат нервите си и да спечелят последвалия оспорван гейм, който остави шансовете им в мача. В хода на частта домакините получиха поредната доза съдийска помощ, а Бартош Курек изненадваше руснаците с качества за успеха с 25:22 точки.

Загубеният гейм сякаш мотивира двойно повече руснаците. Те показаха, че нямат намерение да усложняват задачата си с тайбрек, заиграха изключително концентрирано и поведоха с 6:1 след серия от сервис на Дмитри Мусерский. Най-високият играч на финалите в Гданск пречупи полската защита и заедно с най-резултатния играч на Сборная – Михайлов, изведе тима си до категоричния успех в сета с 25:17, което донесе и победата на Русия в мача.

Финалът на турнира е повторение от битката за титлата от миналата година. Тогава Бразилия победи Русия с 3:1 гейма. Преди няколко дни обаче в групите руснаците спечелиха с 3:0.

Водещи