Русия спечели Световната лига 11.07 | 08:45

Руснаците детронираха шампиона Бразилия след 3:2 гейма в "Ерго Арена"

От Краси Киров

Отборът на Русия спечели Световната лига след като победи в драматичен финал тима на Бразилия с 3:2 гейма(23:25, 27:25, 25:23, 22:25, 15:11). По този начин руснаците детронираха "селесао" от върха в лигата.

Това е едва втора титла за отбора на Русия в Световната лига. Волейболистите на Владимир Алекно изиграха много добре финала и взеха реванш за загубата от миналата година от тима на Бразилия. 12 000 зрители в "Ерго Арена" станаха свидетели на страхотен двубой изплълнен с обрати.

Бразилците започнаха по-добре двубоя и успяха да измъкнат първата част в края за 25:23. Вторият гейм вървеше точка за точка до края, когато след атака на Михайлов и блокада на Волков Русия спечели с 27:25.

В третата част руснаците дръпнаха с няколко точки в началото на двубоя и поддържаха преднината си. В края бразилците се върнаха в мача за 23:22, но руснаците затвориха гейма с 25:23. Последва много силен гейм за тима на Бразилия, които не се предадоха лесно и спечелиха след 25:22.

Така драмата в този двубой трябваше да се решава в петия сет. Той започна равностойно и вървеше точка за точка. Руснаците взеха крехка преднина след 7:5, но успяха да я задържат до края на гейма и спечелиха след 15:11.

Най-добър за руснаците отново Максим Михайло, който реализира 27 точки. Денис Бурюков добави 16, а Тарас Кхтей се отчете с 14. За отбора на Бразилия най-добър бе Жиба със своите 16 точки. Тео Лопес добави 16 точки.

Домакините Полша се поздравиха с победа в малкия финал срещу Аржентина в Гданск с 3:0 и спечелиха бронзовите медали в Световната лига за първи път в историята си. Само за час и 18 минути възпитаниците на Андреа Анастази наложиха волята си с 25:18, 25:23 и 25:22 над коравия отбор на "гаучосите", които обаче не демонстрираха същото желание за успех, както досега в турнира.

Този път Якуб Ярош стана топреализатор за "дружина полска" със 17 точки, следван от звездата на тима Бартош Курек, който реализира 14, три от които дойдоха след успешни блокади. За Аржентина както винаги Факундо Конте беше над всички с 14 пункта, но този път стратегията на разпределителя Лусиано де Чеко да разиграва всичките играчи не донесе желания ефект.

Срещата не премина под тотална доминация на Полша, но както и в мача между съперниците в груповата фаза, в решителните моменти при разпределението на финалните точки, аржентинците показаха липса на концентрация.

В първия гейм възпитаниците на Хавиер Вебер изглеждаха напълно дезориентирани и комуникацията помежду им куцаше, което позволи на домакините да натрупат комфортен аванс с 19:13. До края на частта феновете по трибуните нямаха поводи за притеснение и аплодираха своите любимци, повели с 1:0 в срещата. В следващите два сета конкуренцията беше по-сериозна и имаше интрига до края, но Аржентина така и не успя да вземе преднина в нито един момент. В крайна сметка зрителите в "Ерго Арена" станаха свидетели на историческия първи медал за Полша от Световната лига.

Водещи

Най-четени